UWV schrapt 3000 banen extra
Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) gaat de komende jaren nog eens 3000 arbeidsplaatsen schrappen. Dit aantal komt boven op de vorig jaar aangekondigde reductie van 6300 banen.
Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Dat heeft UWV maandag bekendgemaakt.
De instantie zorgt voor de uitvoering van de WAO en de WW. Door de wijzigingen van de arbeidsongeschiktheids- en werkloosheidswetten neemt het werkaanbod af. Dat is nu al het geval en dat zal de komende jaren naar verwachting doorzetten. Daarom is de extra ingreep in het banenbestand nodig, aldus een woordvoerder van de raad van bestuur van de uitkeringsinstantie.
UWV ontstond twee jaar geleden uit de fusie van vijf uitkeringsinstanties en hun opdrachtgever LISV. In de zomer van 2003 kondigde UWV het schrappen van 6300 banen aan in de periode tot 2008. Dat was volgens het bestuur nodig wegens overlapping van functies en het afstoten van taken.
Momenteel telt UWV ruim 19.000 arbeidsplaatsen die worden bezet door 22.900 werknemers. Vorig jaar zomer toen de eerste reorganisatie werd ingezet was dat respectievelijk ruim 20.000 en 23.800.
Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen uiteindelijk hun baan verliezen. Ook over de omvang van de besparing die de ingrepen opleveren, kan UWV nog niets zeggen. Volgens de woordvoerder blijft de inzet om de totale banenreductie zo veel mogelijk via natuurlijk verloop en bemiddeling naar ander werk te realiseren.
De ondernemingsraad en de vakbonden zijn maandag geïnformeerd. Bestuurder I. van der Weiden van Abvakabo zei „verbijsterd” te zijn over de extra banenreductie maar ook over het kleine aantal werknemers (900) dat sinds vorige zomer daadwerkelijk is vertrokken.
„Ik vind dat het management heeft gefaald. Ze hadden er meer aan moeten doen om mensen te stimuleren ander werk te gaan zoeken. Nu dreigen de klappen extra hard aan te komen. We zullen hoe dan ook geen gedwongen ontslagen accepteren”, aldus de vakbondsbestuurder.
Ook bestuurder R. Zijlstra van vakbond De Unie wil gedwongen ontslagen voorkomen. „We willen de mensen zo lang mogelijk in dienst houden, zodat ze van werk naar werk kunnen overstappen.”
Bij UWV ligt nog een sociaal plan met regelingen voor gedwongen ontslag, maar volgens De Unie zijn die binnenkort achterhaalt. „Het kabinet is druk bezig om dat soort regelingen uit te kleden”, aldus Zijlstra. Hij doelde onder meer op het kabinetsplan om ontslagvergoedingen te korten op de WW-uitkering.