Melkveehouders in het geweer tegen lage melkprijs
Om het tij van de steeds verder dalende melkprijzen te keren, wil de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) een nieuwe, onafhankelijke belangenorganisatie in het leven roepen. Deze ”Dutch Dairy Board” (DDB) zal op termijn ook Europees dienen te opereren.
Dat bleek maandagmorgen bij de presentatie van de -nog op te richten- DDB in Arnhem. De huidige melkprijs is „dramatisch laag”, aldus de NMV. Meer dan 95 procent van de Nederlandse melkveehouders is ontevreden over het prijsniveau. Ook zijn ze niet tevreden over de prestaties van hun zuivelconcerns en over de zeggenschap die ze zelf binnen die coöperaties hebben, zo luidt een van de uitkomsten van de onlangs gehouden Grote Zuivelenquête van de NMV.
De NMV verwacht geen bijstand van de politiek, ook niet van Brussel. „Zelfs al weet Brussel dat de gemiddelde kostprijs in Europa 44 cent voor een liter melk is, men houdt vast aan het standpunt dat de melkprijs naar het niveau van de wereldmarktprijs moet”, aldus een NMV-woordvoerder.
Het Europese zuivelbeleid zal de helft van de melkveehouderijen op termijn de kop kosten, denkt de vakbond. „De coöperatieve zuivelverwerkers hebben geen passende strategie kunnen ontwikkelen om de daling van de melkprijs tot stilstand te brengen.” Europese melkveehouders produceren op dit moment onder de kostprijs.
De neerwaartse spiraal moet eerst tot staan worden gebracht en vervolgens omgebogen in een opgaande lijn, zegt de NMV. „Om dat te bereiken moeten de melkveehouders van prijsnemers prijszetters worden. Nu wordt de opbrengstprijs van zuivel bepaald door de grootwinkelbedrijven. De melkfabrieken kunnen geen tegenwicht bieden aan deze bedrijven. Het eindresultaat is een telkens verder dalende melkprijs. Om hier een eind aan te maken, zullen de melkveehouders prijszetters moeten worden om zo een kostendekkende melkprijs te krijgen. De macht moet terug aan de boeren.”
De Dutch Dairy Board is weliswaar ontwikkeld door de NMV, maar moet na de oprichting als een zelfstandige, onafhankelijke organisatie los van de vakbond gaan werken. „De DDB moet zo breed mogelijk worden gedragen, dus zullen zowel coöperatieve melkveehouders als leveranciers en niet-coöperatieve melkveehouders zitting moeten hebben in het bestuur”, aldus de NMV maandagmorgen.
Het DDB-bestuur zal namens de melkveehouders onderhandelen met de zuivelindustrie over de melkprijs. Uitgangspunt voor de uitbetalingsprijs zal, op termijn, minimaal de Europese marktconforme kostprijs moeten zijn. „Op die manier komt er een bodem in de markt, een rem op de prijsdaling.”
Om werkelijk invloed te kunnen uitoefenen op de melkprijs, is bundeling van krachten echter niet voldoende, aldus de NMV. „Als het quotumaandeel van de DDB groot genoeg is, kan er desnoods een succesvolle leveringsstop worden opgezet. Dat is een laatste, maar wel een goed breekijzer in de onderhandelingen. Melk is een eerste levensbehoefte waarvan wereldwijd maar een heel gering overschot is. Door opschorten van levering kan de melkveehouderij als dat nodig is haar argumenten kracht bijzetten.”
Vorige maand werd bekend dat in Nederland elke dag drie melkveeboeren stoppen met het uitoefenen van hun beroep. De afgelopen negen jaar nam het aantal melkveehouders met eenderde af tot 24.000.