Buitenland

’Jiang Zemin dient ontslag in’

De Chinese ex–president Jiang Zemin treedt wegens gezondheidsproblemen terug uit de bestuurlijke top van China. Dat berichtte The South China Morning Post zaterdag op gezag van bronnen binnen de regerende communistische partij. De 78–jarige, die hartproblemen zou hebben, is momenteel voorzitter van het Militair Comité en daarmee de baas van de invloedrijke strijdkrachten.

ANP
18 September 2004 08:03Gewijzigd op 14 November 2020 01:39

Volgens de krant uit Hongkong zal het ontslag van Jiang zondag bekend worden aan het einde van een bijeenkomst van de top van de communistische partij in Peking. Geruchten over het opstappen van Jiang, die nog een dikke vinger in de pap heeft in Peking, doen al enige tijd de ronde.

Het ontslag van Jiang zou de twee jaar geleden begonnen machtsovername door een nieuwe generatie bestuurders afronden. In 2002 trad huidig president Hu Jintao aan als president en als leider van de partij. Na het vertrek van Jiang zal Hu ook het leiderschap van de strijdkrachten overnemen. Daarmee zou zijn machtsbasis volledig zijn geworden.

De voormalig president is formeel nog tot 2007 in dienst als baas van het Centraal Comité. De afgelopen weken werd evenwel al duidelijk dat er druk wordt uitgeoefend op Jiang om het veld te ruimen. De groep rond Hu wil een iets hervormingsgezindere koers varen, overigens zonder al te vergaande wijzigingen.

Hu (62) maakte vorige week nog duidelijk dat hij niets wil weten van de invoering van een meerpartijenstelsel. Het huidige staatshoofd staat desondanks meer dan zijn voorganger open voor beperkte (lokale en regionale) politieke hervormingen en grotere openbaarheid van bestuur en hij zou een minder harde lijn voorstaan in onder meer de kwestie–Taiwan.

Tijdens de bijeenkomst van de communistische partijtop dezer dagen staat centraal hoe de partij zijn legitimiteit kan behouden temidden van de wijdverbreide corruptie binnen de eigen gelederen en ondanks een dalend vertrouwen van de bevolking. De bestuurlijke leiding van China wil dat de partij vooral eenheid uitstraalt en dat zou de reden zijn dat de machtsstrijd tussen Hu en Jiang achter de schermen niet op de spits wordt gedreven.

De Chinese communistische partij, opgericht in 1921 in Shanghai, domineert de Chinese politiek al sinds 1949. In het zeer snel economisch opstomende China, met meer dan 1,3 miljard inwoners, is van de marxistische uitgangspunten eigenlijk weinig meer over, maar de partij wil standhouden als de enige macht die het land bestuurlijk bijeen kan houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer