Hoop op meer stimulering stuwt beurzen
De Europese aandelenbeurzen wonnen maandag terrein. De extra steunmaatregelen die de Japanse centrale bank aankondigde, wakkerden de hoop aan op meer stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB), die later deze week hun beleidsvergaderingen houden. Ook de versoepeling van de coronamaatregelen in veel Europese landen zorgde voor opluchting bij beleggers.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,7 procent hoger op 513,48 punten. De MidKap kreeg er 1,4 procent bij tot 687,44 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 2,4 procent vooruit.
In de AEX stond ING bovenaan met een winst van 3,7 procent. Concurrent Deutsche Bank werd bijna 12 procent meer waard in Frankfurt. De grootste Duitse bank boekte tegen de verwachting in winst in het eerste kwartaal. De bank komt later in de week met definitieve cijfers, maar bracht de voorlopige resultaten eerder naar buiten om onzekerheden in de markt de kop in te drukken.
Air France-KLM won ruim 2 procent in de MidKap. Het kabinet is van plan 2 miljard tot 4 miljard euro uit te trekken om KLM door de coronacrisis te helpen. Frankrijk schiet Air France en moederbedrijf Air France-KLM te hulp, zodat de luchtvaartcombinatie in totaal op 9 miljard tot 11 miljard euro kan rekenen van zijn twee belangrijkste aandeelhouders.
Lufthansa dikte 7,5 procent aan. De Duitse luchtvaartreus streeft ernaar deze week een reddingspakket ter waarde van maximaal 10 miljard euro rond te hebben. Adidas won 2 procent. Het Duitse sportmerk verwacht in het tweede kwartaal een verlies te lijden doordat ruim twee derde van zijn winkels dicht is vanwege de virusuitbraak.
Bayer klom 4 procent. Het Duitse chemieconcern deed afgelopen kwartaal goede zaken door de coronapandemie en gaat krachtiger optreden tegen het groeiende aantal klachten in de Verenigde Staten in verband met de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup. In Parijs zakte Airbus 2,8 procent. De vliegtuigbouwer vreest dat de plannen om de productie met 30 procent te verlagen niet voldoende zijn om te overleven en moet snel in de kosten snijden.
De euro was 1,0847 dollar waard, tegen 1,0800 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 13,9 procent minder op 14,58 dollar. Brentolie werd 2,4 procent goedkoper op 20,92 dollar per vat.