Economie

Pandemie neemt hap uit omzet Randstad

Uitzendreus Randstad heeft in de tweede helft van maart bijna een derde minder omzet behaald dan een jaar eerder. Doordat in Europa en de Verenigde Staten, belangrijke markten voor het concern, lockdownmaatregelen van kracht waren, kelderden de vergoedingen voor uitzendwerk. Topman Jacques van den Broek verwacht nog moeilijkere omstandigheden in het lopende tweede kwartaal, maar veel is nog onduidelijk.

ANP
22 April 2020 07:39Gewijzigd op 16 November 2020 19:00

De omzet in de eerste drie maanden van 2020 liep met 5 procent terug tot 5,4 miljard euro. Op autonome basis, dus gecorrigeerd voor bijvoorbeeld overnames of de verkoop van activiteiten, ging het om een daling van 7,4 procent. In de tweede helft van maart liepen de opbrengsten met zo’n 30 procent terug door de snelle wereldwijde verspreiding van het coronavirus. De nettowinst daalde met 63 procent tot 49 miljoen euro.

„Ik werk al mijn hele leven in deze branche, waar ik heb nog nooit een zo’n kwartaal meegemaakt als nu”, verklaarde Van den Broek in een toelichting op de cijfers. „De economie werd in steeds meer landen op pauze gezet.”

Hoe diep en lang de recessie zal zijn, is nog een groot vraagteken. Vooruitzichten over herstel zijn daarom moeilijk te schetsen. Van den Broek stipt daarbij aan dat ook voor de coronacrisis de Europese economie niet in topconditie was, verwijzend naar de kwakkelende Duitse industrie.

Om de klap op te vangen heeft Randstad direct kostenbesparingen doorgevoerd. Het gaat onder andere om het opschorten van bonussen voor leidinggevenden. In combinatie met overheidssteun, zoals looncompensatie voor uitzendkrachten in Nederland, zorgde dit voor een besparing van 18 miljoen euro op operationele kosten.

Randstad, dat in 39 landen actief is, heeft steun ontvangen van overheden van tien tot twaalf landen. In een eerste grove schatting zegt het bedrijf dat met die maatregelen zo’n 50 miljoen euro is gemoeid, maar door snelle ontwikkelingen moet dat cijfer „met een korrel zout worden genomen”. Veel van dat overheidsgeld gaat direct naar uitzendkrachten, buiten Randstad om.

In Duitsland en Zweden staan flexwerkers op de loonlijst van Randstad, dat daarvoor steun kan aanvragen. Maar er zijn ook uitzendkrachten die buiten die regeling vallen. Zo moeten uitzendkrachten van wie opdrachten eindigen en geen nieuwe klus krijgen in landen als Frankrijk terugvallen op reguliere uitkeringsregelingen. In Noord-Amerika richt overheidssteun zich bovendien op kleine bedrijven, en niet op grote concerns als Randstad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer