Grote zorgen in Kamer over situatie in verpleeghuizen
De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de toestand in de verpleeghuizen. Het aantal mensen dat besmet raakt met het coronavirus in deze instellingen stijgt nog steeds.
„Hoe gaan we voorkomen dat verpleeghuizen een brandhaard blijven”, vroeg CDA-leider Pieter Heerma in een debat over het virus. De situatie in de verpleeghuizen is „buitengewoon zorgwekkend”, meent Lodewijk Asscher (PvdA).
Veel partijen willen van het kabinet weten of medewerkers van verpleeghuizen nu voldoende beschermingsmiddelen hebben. Volgens Jesse Klaver (GroenLinks) is er een „grove inschattingsfout” gemaakt door het personeel van verpleeghuizen door te laten werken zonder beschermingsmiddelen.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid deelt de zorgen over de verpleeghuizen. Sommige hebben nog steeds niet genoeg mondkapjes en andere beschermende uitrusting, merkt hij. Ook al gaan er veel meer naar die zorg dan voorheen.
Het tekort aan beschermingsmiddelen zal „zonder twijfel” een van de oorzaken zijn geweest dat het virus in de verpleeghuizen om zich heen heeft gegrepen, erkent De Jonge. „Die vraag moet je zeker ook bij de evaluatie betrekken.”
Maar er spelen meer factoren een rol, zegt hij. Dat het overslaan van het virus naar nieuwe verpleeghuizen tot staan gebracht, is volgens hem bijvoorbeeld te danken aan het bezoekverbod dat sinds vier weken voor verpleeghuizen geldt.
Of het kabinet met de kennis van nu hetzelfde had gedaan als indertijd, kan De Jonge niet zeggen. Er is volgens hem vanaf het begin van de crisis overleg geweest met de verpleeghuiszorg. De sector zit ook sinds een maand in het team wetenschappers dat het kabinet adviseert.
In de oproep aan het personeel om toch te gaan werken bij ziekteverschijnselen zitten ook wel nuances, aldus de vicepremier en ‘coronaminister’. De zorg zou stilstaan als iedereen thuis zou blijven bij de eerste verschijnselen. Ook wees hij erop dat ziek personeel wel de ruimte had om bijvoorbeeld diensten te ruilen.
Het sterftecijfer door het coronavirus in de verpleeghuizen is de afgelopen twee weken vervijfvoudigd. Al 967 mensen zijn overleden, zei De Jonge. Hij is wel blij dat het aantal nieuwe locaties waar besmettingen zijn aan het afvlakken is. In ongeveer 900 van de 2500 verpleeghuizen is het coronavirus vastgesteld.