Sprankje hoop voor seizoensbedrijf en flexwerker
Het kabinet wil kijken of extra steun voor gedupeerde seizoensbedrijven waarvoor de loonkostenregeling niet goed uitpakt „nodig en mogelijk” is. Ook voor flexwerkers die tussen wal en schip vallen, wil minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) „iets verzinnen.”
Een mogelijke oplossing voor seizoensbedrijven zal buiten de zogeheten NOW-regeling omgaan, zei de bewindsman dinsdag. Hij sprak met de Tweede Kamer over het noodpakket voor het bedrijfsleven. De NOW-regeling waardoor bedrijven met omzetverlies door de coronacrisis hun loonkosten deels vergoed krijgen, houdt weinig rekening met seizoensbedrijven, signaleren brancheverenigingen en partijen in de Kamer. De loonkostenvergoeding wordt, om fraude tegen te gaan, juist berekend op basis van de loonsom in januari. Maar bijvoorbeeld strandtenthouders en bloementelers hebben in die wintermaand weinig of geen mensen in dienst.
Bovendien geldt de regeling voor de maanden maart, april mei. Om te kijken hoeveel omzet bedrijven mislopen, wordt naar het totaalplaatje over 2019 gekeken, terwijl sommige bedrijven het grootste deel van hun omzet in de lentemaanden draaien.
Coalitiepartijen VVD, CDA en D66 vroegen daarom om actie van het kabinet. Koolmees wil zoeken naar een oplossing. „Voor de meeste bedrijven gaat het helemaal goed. In sommige specifieke sectoren gaat dit knellen. Dat zien wij ook als kabinet.” Wel moet de bewindsman nog maar zien of aanvullende maatregelen mogelijk zijn. Het wordt ingewikkeld om met specifieke gevallen rekening te houden: „Maatwerk kunnen wij niet leveren.”
Flexwerkers
Koolmees wil flexwerkers tegemoetkomen die door de coronacrisis zonder werk zitten maar net geen beroep kunnen doen op de regelingen die het kabinet in het leven heeft geroepen. Het is „heel ingewikkeld” hier een goede regeling voor op te tuigen, maar de bewindsman wil wel „iets verzinnen” voor deze groep.
Een groot deel van de Tweede Kamer vraagt om extra steun voor flexwerkers die op straat komen te staan ondanks de loonkostenregeling en geen recht hebben op een loongerelateerde WW-uitkering en inkomensondersteuning.
„Dit is een onderwerp waar ik eerlijk gezegd zelf ook buikpijn van heb”, zegt Koolmees. Een groot deel van de werknemers heeft overigens wel gewoon recht op WW, nuanceerde hij.