Baan treedt naar buiten met Cordys
Na een jarenlange stilte treedt softwarepionier Jan Baan weer naar buiten. In Putten presenteert hij zijn nieuwe onderneming Cordys dezer dagen aan de zakenwereld. In alle rust is gewerkt aan de opbouw van een nieuw bedrijf. „Het product is nu af”, zo liet hij woensdag weten.
Ruim 300 zakenlieden uit de hele wereld waren woensdag en donderdag te gast in kasteel De Vanenburg, gelegen naast het hoofdkantoor van Cordys. Cordys, waarover deze krant in juni uitvoerig berichtte, presenteerde zich aan de buitenwereld. „We wilden laten weten dat we er zijn”, zo verklaarde woordvoerder L. Michels vanmorgen het doel van de bijeenkomst.
Baan zelf doorbrak woensdag na zes jaar ook de door hemzelf in het leven geroepen mediastilte. De perikelen rond de softwareonderneming Baan en daaropvolgende rechtszaken brachten hem ertoe de laatste jaren niet meer met de pers te praten. Hij trad wel op tijdens gastcolleges aan de Erasmus Universiteit. In die hoedanigheid liet hij weten dat hij ondernemer blijft. „Dat talent heb ik van God gekregen en daar wil ik mee werken. Dat is mijn christenplicht.”
Maar de toekomst met Cordys heeft zijn wens in het in de luwte blijven inmiddels veranderd. Bovendien zijn de belangrijkste geschillen -in de Verenigde Staten- vorig jaar geschikt. Hij sluit interviews niet helemaal meer uit. In Het Financieele Dagblad (FD) van woensdag laat Baan weten met Cordys niet te mikken op de beursgang. „Geen haar op mijn hoofd die daar nu aan denkt. Maar zeg nooit nooit.”
De activiteiten van Cordys bevinden zich op een heel ander vlak dan die van Baan Company. Cordys ontwikkelt computerprogrammatuur voor de integratie van verschillende softwaresystemen. Dit is vooral belangrijk bij fusies van bedrijven.
In een verklaring tegenover zijn gasten liet Baan woensdag weten dat Cordys een nieuw webservicesplatform biedt dat de voordelen van internet optimaliseert en bedrijven in staat stelt bestaande systemen en nieuwe technologieën intelligent te combineren. „Op die manier kunnen ze beter inspelen op zakelijke uitdagingen”, aldus Baan. „Met de implementatie van deze oplossing kunnen bedrijven informatie efficiënter beheren en nieuwe bedrijfsprocessen op organisatieniveau introduceren. Zo kunnen ze effectiever inspelen op veranderingen.”
Hij schat de huidige markt voor zijn softwareproduct, waar SAP, IBM en Microsoft de belangrijkste concurrenten zijn, op ongeveer 10 miljard dollar (8 miljard euro). Daarvan wil hij over vijf jaar 3,5 procent in handen hebben.
Het oude Baan Company richtte zich vooral op verbetering van bedrijfsprocessen. Baan Company, dat in 1978 werd opgericht, maakte begin jaren negentig een sterke groei door, toen onder meer Boeing als grote klant binnenkwam. Na de beursgang ging het mis, waarna ook Baan de softwareonderneming moest verlaten. Het Engelse Invensys nam het bedrijf over. Inmiddels is de onderneming onderdeel van het Amerikaanse SSA Global Technologies.
Baan komt in het interview met het FD nog kort terug op de narigheid in de tweede helft van de jaren negentig van de vorige eeuw. Hij zegt de toegenomen gerichtheid op aandeelhouderswaarde, die voortvloeide uit de beursgang in 1993, te hebben onderschat. „Toen kwam de focus sterk te liggen op het creëren van aandeelhouderswaarde. Dat heb ik achteraf een beetje verkeerd ingeschat.” Baan was woensdag en donderdag in verband met het congres niet voor nader commentaar beschikbaar.
Hij wil, zo bevestigt zijn woordvoerder, eigenlijk helemaal niet meer over het verleden praten, maar zich richten op de toekomst. „De persoonlijke prioriteit van Jan Baan ligt nu bij Cordys. Zijn meeste interesse gaat toch uit naar softwareontwikkeling.”
Bij de nieuwe onderneming werken inmiddels 550 mensen. Dat betekent niet dat Baan de software-industrie in Nederland een grote stimulans geeft. Cordys heeft zijn programmeurs vooral in India zitten. Het hoofdkantoor staat wel in Putten. Een deel van het personeel daar is afkomstig van het oude Baan. De volledige eigenaar van de nieuwe besloten vennootschap is Vanenburg Groep. Dit is een participatiemaatschappij, waarachter enkele charitatieve instellingen steken die door Jan Baan en zijn broer Paul zijn opgezet.