Amerikanen in Afghanistan veroordeeld tot 10 jaar
Drie Amerikanen zijn woensdag in Afghanistan veroordeeld tot celstraffen tot tien jaar wegens onder meer marteling, het runnen van een privé–gevangenis en het illegaal opsluiten van personen. Zij ontkenden schuldig te zijn en verklaarden met de goedkeuring van de Amerikaanse en Afghaanse regering in Afghanistan te opereren.
Jonathan ’Jack’ Idema, een voormalige commando, werd in juli in Kabul samen met de oud–militair Brent Bennett en documentairefilmer Edward Carabello gearresteerd. Idema, die door de regering in Washington wordt omschreven als een premiejager, zei tegen de rechter dat de Amerikaanse federale recherche FBI hem in de val probeert te lokken.
Het speciale tribunaal veroordeelde Idema en Bennett elk tot tien jaar. Carabello moet acht jaar zitten. Hun Amerikaanse advocaten hadden vooraf al aangegeven tegen het vonnis in beroep te gaan. Vier Afghanen die met de Amerikanen samenwerkten, zijn door de rechter veroordeeld tot straffen variërend van een tot vijf jaar cel.
Idema, Bennett en Carabello hebben steeds volgehouden dat zij het groene licht hadden van Washington en Kabul om leden van de Taliban en aanhangers van al–Qaeda op te sporen. Idema sprak bittere woorden na het vonnis. „Het spijt me dat we hebben geprobeerd deze mensen te redden. We hadden de Taliban allemaal moeten laten afmaken."
Zij werden beschuldigd van het ontvoeren, vastzetten en martelen van zeker acht Afghanen als onderdeel van een „privé–oorlog tegen terrorisme". Zij runden een privé–gevangenis en antiterrorismeoperaties in het westen van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Aanklager Mohammed Naim Dawarti stelde dat hun activiteiten „het volk van Afghanistan, de regering en de Verenigde Staten veel ellende hebben bezorgd".
De zaak kwam aan het licht in de nasleep van het schandaal over de behandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen. Sinds de arrestatie van het trio is bekend geworden dat de internationale vredesmacht in Afghanistan met hen heeft samengewerkt tijdens drie operaties. Zij namen aan dat de drie lid waren van een Amerikaanse speciale eenheid.
„Vandaag is recht ver te zoeken", reageerde John Edwards Tiffany. Deze advocaat van Idema legt de schuld bij „de Amerikaanse regering, het kabinet–Bush en het Afghaanse juridische systeem". Idema, die eerder al claimde de schuilplaats van Osama bin Laden te hebben opgespoord, stelde dat de FBI honderden foto’s, video’s en documenten uit zijn huis heeft meegenomen na zijn arrestatie in juli.
De FBI en het Pentagon ontkennen alles. Idema zwoer tot enthousiasme van het publiek op een koran dat hij „in de naam van Allah de waarheid en niets dan de waarheid zou spreken". Hij zei dat hij van een Amerikaanse overheidsdienst, die hij niet wilde noemen, een paspoort had gekregen en een visum, dat leek op dat van de speciale troepen.
Het hele proces tegen Idema, Bennett, Caraballo en de vier Afghanen kenmerkte zich door chaotische scènes en slechte organisatie. De zaak werd verscheidene keren opgeschort. Idema kon volgens waarnemers niet aantonen de steun te hebben van Washington, maar ook aan de kant van de aanklagers was er volgens hen een gebrek aan overtuigend bewijs.