Strijd voor vrouwenrechten blijft achter
De internationale strijd voor het recht van vrouwen om zelf te beslissen over seksualiteit en voortplanting blijft achter bij de afspraken die tien jaar geleden zijn gemaakt. Dat komt vooral doordat internationale donoren onvoldoende de financiële fondsen leveren die ze in 1994 beloofden. Dat concludeert het VN–bevolkingsfonds UNFPA in het jaarlijkse Wereldbevolkingsrapport, dat woensdag verschijnt.
Het UNFPA maakt sinds 1978 jaarlijks een overzicht van de actuele ontwikkelingen binnen de wereldbevolking. Dit jaar kijkt het rapport terug op de afspraken die in 1994 bij een internationale bevolkingsconferentie in Caïro werden gemaakt. Toen werd onder meer afgesproken dat vrouwen in 2015 het recht hebben zelf te beslissen, hoeveel kinderen ze willen. Ook moest de moedersterfte worden teruggedrongen en de hiv/aids–epidemie bestreden worden.
Nu, tien jaar na de conferentie van Caïro en halverwege de einddatum van 2015, concludeert het UNFPA dat veel ontwikkelingslanden vooruitgang hebben geboekt, maar dat een echte doorbraak nog uitblijft. Reden daarvoor is dat donoren niet met genoeg geld over de brug komen. UNFPA waarschuwt dat als dat niet snel verandert, de doelen van 1994 niet gehaald zullen worden.
Het rapport stelt dat het met de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden nog altijd heel veel slechter is gesteld dan in welvarende landen. Nog altijd 700 miljoen mensen hebben niet de beschikking over anticonceptie. Elk jaar sterven meer dan 500.000 vrouwen door complicaties rond de zwangerschap.
Ook de hiv/aids–epidemie is nog lang niet onder controle en treft vooral de Derde Wereld. Vorig jaar stierven 3 miljoen mensen aan aids en raakten 5 miljoen mensen besmet met hiv. De helft van deze groep is tussen 15 en 24 jaar oud. Slechts één op de vijf mensen uit de risicogroep heeft de beschikking over condooms.
Volgens schattingen van de VN groeit de huidige wereldbevolking van 6,4 miljard mensen momenteel met 76 miljoen mensen per jaar. In 2050 zal de aarde gedeeld moeten door 8,9 miljard mensen. In de ontwikkelingslanden zal de bevolkingsgroei het grootst zijn.