Economie

AEX begint tweede kwartaal met fors verlies

De Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag met een fors verlies begonnen aan het tweede kwartaal. Ook de andere Europese beurzen stonden flink in het rood na de verliesbeurt op Wall Street een dag eerder. De aandacht van beleggers gaat onder meer uit naar het banenrapport van loonstrookverwerker ADP. Dat rapport kan een voorbode zijn voor het officiële banencijfer, dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

ANP
1 April 2020 09:09Gewijzigd op 16 November 2020 18:45

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 3,5 procent lager op 466,43 punten. De hoofdindex raakte in het eerste kwartaal 20 procent kwijt. De MidKap daalde 2,4 procent tot 649,97 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 4,5 procent. De beurs in Milaan verloor 2,2 procent.

In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump de Amerikanen opgeroepen om nog zeker 30 dagen sociaal afstand te houden vanwege het coronavirus. De komende twee weken worden volgens Trump erg zwaar. De president en de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi hebben daarnaast ideeën geopperd voor een nieuw steunpakket.

Op het Damrak gingen alle 25 AEX-bedrijven omlaag. Verzekeraar Aegon was de grootste daler met een min van 5,7 procent. Ook staalconcern ArcelorMittal zakte ruim 5 procent.

Beursintermediair Flow Traders, die goede zaken doet in tijden van onrust op de beurzen, voerde de schaarse stijgers in de MidKap aan met een plus van ruim 2 procent. Aperam daalde 3,6 procent. De roestvrijstaalproducent stelt de start van zijn aandeleninkoopprogramma met zes maanden uit. Aperam heeft door de pandemie een groot deel van zijn fabrieken moeten sluiten en heeft al forse maatregelen genomen om de kosten te verlagen. Dividenden worden wel uitbetaald.

HSBC en Standard Chartered verloren rond 7 procent in Londen. Beide Britse banken hebben het dividend geschrapt op verzoek van de Britse financiële toezichthouder. De Duitse bandenmaker Continental zakte 6 procent na het loslaten van de verwachtingen.

De euro was 1,0972 dollar waard, tegen 1,1002 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent in prijs tot 20,46 dollar. Brentolie kostte 3,6 procent minder op 25,40 dollar per vat. Oliekartel OPEC slaagde er niet in om een datum vast te stellen voor onderhandelingen, die een einde zouden kunnen maken aan de prijzenoorlog. President Donald Trump wil met Rusland en Saudi-Arabië praten over een oplossing van het conflict.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer