Economisch herstel mkb stokt
Het economisch herstel in het midden- en kleinbedrijf hapert. De kabinetsmaatregelen ondermijnen het vertrouwen van ondernemers. MKB-Nederland heeft dinsdagmorgen daarom een aantal urgentievoorstellen gedaan aan het kabinet.
„Het mkb maakt een pas op de plaats”, zei voorzitter L. Hermans van MKB-Nederland dinsdagmorgen. De organisatie vertegenwoordigt 98 procent van het Nederlandse bedrijfsleven.
De kabinetsmaatregelen dempen het vertrouwen van het mkb. „Ondernemers zijn in afwachting van wat er gebeuren gaat. Het vertrouwen ligt ver beneden het niveau van voor de recessie.” Hermans waarschuwde het kabinet. „Als je hoog spel wilt spelen, dan kun je ook diep vallen.”
De MKB-voorman constateert dat recente maatregelen de kosten voor ondernemers verhoogt. „Diverse subsidies, bijvoorbeeld het grijs kenteken, zijn afgeschaft en premies zijn gestegen. De verlaging van de winstbelasting zet geen zoden aan de dijk, hiervan profiteert op korte termijn alleen het grootbedrijf. ”
Hermans deed dinsdagmorgen een aantal aanbevelingen. „De overheid moet investeringen stimuleren en de innovatie bevorderen. Nu lopen ondernemers tegen vele drempels aan en kampen zij met hoge loonkosten. Kosten van bijvoorbeeld Arbo-regels, administratie en vergunningen moeten omlaag.”
Hermans ziet met lede ogen aan dat het kabinet alleen maar gaten dicht in het huishoudboekje. „Kabinet, investeer meer in het herstel van de economie, dan gaat de sanering van overheidsfinanciën een stuk makkelijker. Het mkb kan voor herstel zorgen, maar heeft rust nodig. Het vertrouwen van veel ondernemers is weg. Het beleid mag niet alleen gericht zijn op bezuiniging. Er moet meer ruimte zijn voor het mkb om te herstellen.”
Onderzoeksinstituut EIM bevestigt het trage herstel in het mkb. De langzame groei zet een rem op de Nederlandse economie. Lichtpuntje is de toename van het aantal starters, vooral in de groothandel, de detailhandel en de dienstensector. De uitgaven aan innovatie nemen weer toe.
Volgens het instituut kan de overheid het mkb stimuleren door een verhoging van de investeringsaftrek, vermindering van de administratieve lasten, verlaging van inkomsten- en loonbelasting en een verbeterde toegang tot geldbronnen.
In opdracht van MKB-Nederland heeft ook TNS NIPO onderzoek gedaan naar de huidige economische ontwikkelingen in het mkb. Hieruit blijkt dat het aantal orders in het mkb nog licht verbetert. De omzet neemt echter af en winst blijft onder druk staan.
Het onderzoeksbureau concludeert dat het midden- en kleinbedrijf wel positiever is over het geheel van de economie. Ondernemers vertalen deze vooruitzichten echter niet naar de eigen onderneming. Het aantal vacatures stijgt niet en de investeringen zijn vooral gericht op efficiënter werken. Over de exportmogelijkheden zijn ze positiever.
Naast het beperkte herstel in Nederland vinden ondernemers personeel te duur en risicovol.