Binnenland

Bankrekening voor duizend daklozen

Ruim 1000 mensen met hoge schulden hebben de afgelopen drie jaar weer een bankrekening gekregen. Voor die tijd waren zij uitgesloten van het elektronische betalingsverkeer. Vaak gaat het om dak- en thuislozen.

Van onze verslaggever
14 September 2004 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 01:38
DEN HAAG - Apetrots toonden twee daklozen maandag aan minister Zalm van Financiën hun bankpasje. Zij hebben weer de mogelijkheid hun eigen geld op te halen. Zalm: „Zal ik de mijne ook laten zien?” - Foto Jos van Leeuwen
DEN HAAG - Apetrots toonden twee daklozen maandag aan minister Zalm van Financiën hun bankpasje. Zij hebben weer de mogelijkheid hun eigen geld op te halen. Zalm: „Zal ik de mijne ook laten zien?” - Foto Jos van Leeuwen

Dat blijkt uit het evaluatierapport ”Een bankrekening voor iedereen”. De Nederlandse Vereniging van Banken en het Leger des Heils hebben dat maandag aangeboden aan minister Zalm van Financiën.

Drie jaar geleden sloten deze twee partijen een overeenkomst. Daardoor konden mensen die in het verleden failliet waren geraakt of hoge schulden hadden, toch weer een bankrekening krijgen. De proef werd maandag omgezet in een blijvende voorziening.

Toch blijken er nog wat knelpunten bij het uitvoeren van de overeenkomst. Zowel de doelgroep als medewerkers van banken en hulpinstanties zijn niet op de hoogte van de regeling. Ook werd aan dak- en thuislozen een rekening geweigerd omdat ze in het verleden schulden hebben gemaakt. Verder moeten de mensen terug naar de bank waar zij ooit een bankrekening hebben gehad.

Weer een bankrekening aanvragen, kost hun 60 à 70 euro. „Dat is voor hen drie weken zakgeld”, aldus luitenant-kolonel Ine Voorham van het Leger des Heils. Zij bepleitte maandag bij Zalm dat dit probleem wordt aangepakt. Deze zegde toe er dezelfde middag nog werk van te maken door een telefoontje naar de Nederlandse Mededingingautoriteit (NMa) te doen.

Voorham pleitte er maandag voor het gemakkelijk verkrijgen van kredieten, onder andere via advertenties, aan te pakken. Zalm zei te verwachten dat de Wet financiële dienstverlening hier mogelijkheden toe biedt.

Voor dak- en thuislozen is een bankrekening van groot belang. Daardoor kunnen zij weer geld opnemen bij de pinautomaat, voelen zij zich minder een paria en kunnen ze een nieuwe start maken. Bij de basisbankrekening die zij krijgen, kunnen zij niet meer rood staan.

Overigens verschillen de prijzen die banken vragen voor de aanvraag van een rekening nogal. De SNS Bank is met 6 euro het goedkoopst, de Rabobank met 21 euro het duurst, aldus een woordvoerder van het Leger des Heils.

Om de bekendheid van de regeling te vergroten, heeft de Nederlandse Vereniging van Banken inmiddels 75.000 folders ”Een bankrekening voor iedereen” verspreid. Ook Zalm kreeg een standaard met folders mee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer