Buitenland

Turkije boos op VS over geweld Irak

Turkije dreigt de samenwerking met de Verenigde Staten ten aanzien van Irak te verbreken als er door het Amerikaanse militaire optreden tegen opstandelingen in Noord-Irak slachtoffers blijven vallen onder de Turkmenen in het gebied. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, maandag gezegd.

Buitenlandredactie
14 September 2004 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 01:38

Amerikaanse en Iraakse troepen zijn bij de overwegend Turkmeense stad Tal Afar in het noorden van Irak een offensief begonnen om er het gezag van de Iraakse interim-regering te herstellen. Turkije wil dat het offensief wordt beëindigd omdat er doden en gewonden onder de Turkmeense bevolking zijn gevallen en duizenden burgers op de vlucht zijn gejaagd.

Gül zei zijn Amerikaanse ambtgenoot, Colin Powell, te hebben verteld dat het offensief moet stoppen omdat de burgerbevolking er onder lijdt. Hij zei dat aan de medewerking van Turkije ten aanzien van Irak een einde komt als het offensief doorgaat. „Uiteraard beperken wij ons niet tot woorden. Wij schrikken er nooit voor terug om te doen wat nodig is.”

Honderden Turkse vrachtwagens rijden dagelijks met goederen voor het Amerikaanse leger en de Iraakse bevolking over de grens naar Irak. Verscheidene Turkse chauffeurs zijn gegijzeld en vermoord door extremisten die willen dat daar een einde aan komt. De Turkse regering is ook ongerust over pogingen van Iraakse Koerden om in de aanloop naar een voor oktober geplande volkstelling noordelijke steden als Tal Afar en Kirkuk op te eisen, waar veel etnische Turken wonen.

Juist maandag verschenen er weer videobeelden van een onthoofding van een Turkse vrachtwagenchauffeur op internet. Het slachtoffer van de radicale groep Tawhid en Jihad zegt op de videobeelden dat hij Durmus Kumdereli heet en goederen vervoerde naar Amerikaanse legerbases in Mosul. Daarna volgen bloedige beelden van de executie.

Kumdereli werd op 14 augustus ontvoerd in de buurt van Mosul. Een landgenoot die gelijk met hem werd gekidnapt, kwam later vrij. Op de videoband verschijnt Kumdereli in beeld met een tweede chauffeur, vermoedelijk zijn landgenoot. De ontvoerders kondigen aan dat die tweede chauffeur wordt vrijgelaten.

Het bezoek van de Iraakse president Ghazi al-Yawar aan Nederland is uitgebreid naar twee dagen. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst begint Al-Yawar zijn bezoek aan Nederland donderdag met een onderhoud met minister Kamp van Defensie, onder wiens verantwoordelijkheid 1350 Nederlandse militairen in het zuiden van Irak opereren.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken bracht eind augustus al een eendaags bezoek aan de Iraakse hoofdstad Bagdad, samen met vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Europese Raad. Bot bezocht Bagdad omdat Nederland op dit moment voorzitter is van de Europese Unie. Belangrijk gespreksthema was hoe de EU zijn steun aan de wederopbouw van Irak kan uitbreiden.

Ondanks het opgelaaide geweld in Irak wil de Iraakse interim-regering vasthouden aan de voor januari geplande verkiezingen, ook als burgers in bepaalde steden er niet aan kunnen deelnemen. Als kiezers in een stad als Fallujah de stembusgang niet kunnen maken door problemen met de veiligheid, kunnen zij later alsnog gaan stemmen, aldus premier Allawi tegen media.

Waarnemers maken zich vooral zorgen over de situatie in de miljoenenstad Bagdad, die afgelopen weekeinde de bloedigste dagen sinds weken doormaakte. In de hoofdstad en in verscheidene steden in het midden en noorden van Irak vielen zeker 110 doden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer