Binnenland

Roermond wist van komst drugsdealers

Roermond heeft acht maanden geleden al te horen gekregen dat zich in de stad steeds meer Antilliaanse criminelen vestigen die met grootschalige cocaïnehandel te maken hebben.

ANP
14 September 2004 08:01Gewijzigd op 14 November 2020 01:38

Vertegenwoordigers van de stichting Nederlands Antilliaans Arubaans Platform (Snaap) in Roermond hebben de gemeente al in november 2003 laten weten dat Antilliaanse en Arubaanse criminelen hun activiteiten naar Roermond verplaatsten. Dit omdat de grond hun elders te heet onder de voeten werd.

Een woordvoerder van Snaap zei dit maandagavond tijdens een vergadering van de raadscommissie algemene zaken, waarbij ook hoofdofficier J. Swagerman van het openbaar ministerie in Roermond aanwezig was.

Commissieleden wilden van Swagerman weten waarom hij via het televisieprogramma NOVA in juli bekendmaakte dat Roermond een centrum van de cocaïnehandel is, zonder dat Swagerman de gemeente daar zelf vooraf over had geïnformeerd. Maar volgens Snaap is de verontwaardiging van de gemeente niet terecht: „Roermond wist het al sinds november, maar heeft met die kennis niets gedaan”, aldus de woordvoerder van Snaap.

Burgemeester Van Beers van Roermond zei de commissieleden toe dat de gemeente de notulen van het overleg met Snaap beschikbaar zal stellen, waarin gewezen wordt op de toenemende criminele activiteit in Antilliaanse kringen. Hij zei dat na verwijten van Antilliaanse vertegenwoordigers dat zij zich door de gemeente niet serieus genomen voelen. De woordvoerder van Snaap zei ook dat veel Antilliaanse criminelen uit Roermond de benen genomen hebben na de gewraakte uitzending van NOVA, waarin Swagerman sprak over het Antilliaanse netwerk van cocaïnedealers in Roermond.

Swagerman liet gisteren ook weten dat hij zich zorgen maakt over criminele bendes uit Oost-Europa die in Limburg opereren. Volgens Swagerman is er op crimineel gebied in deze regio duidelijk een effect merkbaar van de toetreding van tien nieuwe landen tot de Europese Unie. Hij noemde dit „een zorgelijke ontwikkeling.” Politie en justitie moeten meer opsporingscapaciteit zetten op deze specifieke gevallen van grensoverschrijdende criminaliteit, aldus Swagerman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer