Justitie houdt vier vermoedelijke terroristen aan
Justitie heeft recent vier mannen aangehouden die ervan worden verdacht een terroristische aanslag in Nederland te hebben voorbereid. Twee van hen hadden in Den Haag vanuit een auto video–opnamen gemaakt van een „bepaalde route en daarlangs gelegen gebouwen".
Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde maandag dat de nationale recherche het tweetal op 30 juli in Rotterdam heeft gearresteerd. Ook twee medeverdachten zijn opgepakt. De vier verdachten variëren in leeftijd van 21 tot 31 jaar. Twee van hen hebben de Nederlandse nationaliteit, een komt uit Saoedi–Arabië en de vierde is afkomstig uit Jemen.
De zaak kwam aan het rollen toen twee leden van de marechaussee zagen hoe in het centrum van Den Haag vanuit een rijdende auto door de bijrijder opnamen werden gemaakt. De dienders volgden deze auto en besloten na enkele minuten de auto te laten stoppen. De marechaussees bekeken de opnamen en zagen dat de route vanaf de Utrechtse Baan tot in het centrum van de stad in beeld was gebracht.
Bij doorzoekingen van drie woningen in Rotterdam nam de politie vervolgens een vuurwapen, vier patroonhouders met munitie, een geluiddemper, een kogelvrij vest en een aantal videobanden in beslag. Op een van de videobanden staan interviews met mensen die zelfmoordaanslagen gaan plegen.
De rechtbank in Rotterdam heeft vorige week maandag de voorlopige hechtenis van de verdachten verlengd. Het onderzoek van de nationale recherche richt zich op mogelijke connecties tussen de verdachten en radicale islamitische organisaties. Ook worden sporen op het in beslag genomen vuurwapen onderzocht.
De advocaat van een de verdachten, een 28–jarige Nederlandse moslim van Surinaamse afkomst, vindt dat justitie de zaak zwaarder aanzet dan de resultaten in het onderzoek volgens hem rechtvaardigen. „Het feitenmateriaal rechtvaardigt voor mijn cliënt niet om in voorlopige hechtenis te blijven", constateerde raadsman J. Taekema.
Minister Donner van Justitie zei zondag al dat de politie meer mensen had aangehouden in verband met mogelijke terroristische aanslagen op doelen zoals Schiphol en de Tweede Kamer. Maar hij wilde daar verder geen informatie over geven.
Het ministerie van Justitie liet wel weten dat er geen direct verband is tussen de zaak waar Donner het over had en een 18–jarige man van Marokkaanse afkomst die eind juni voor soortgelijke verdenkingen werd opgepakt. Na die arrestatie werd de bewaking verscherpt rond een aantal objecten zoals het ministerie van Defensie in Den Haag en het hoofdkantoor van de Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst in Leidschendam.
Advocaat Taekema vermoedt dat het OM zelf bewust heeft gewacht met de bekendmaking van de arrestaties, juist omdat het „vooralsnog geen sterke zaak is en betwijfelt mag worden of er meer belastende gegevens worden vergaard". Taekema: „Met openbaarmaking door minister Donner lijkt er echter geen weg meer terug voor het Openbaar Ministerie."