Buitenland

Sharon waarschuwt voor burgeroorlog

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft zondag felle kritiek geuit op de tegenstanders van zijn plan voor terugtrekking uit de Gazastrook en voor een burgeroorlog gewaarschuwd. Tienduizenden Joodse kolonisten demonstreerden later in Jeruzalem tegen het plan om alle kolonisten uit de Gazastrook en vier enclaves op de Westelijke Jordaanoever terug te trekken.

AP
13 September 2004 11:42Gewijzigd op 14 November 2020 01:37
JERUZALEM - De Israëlische premier Sharon. Foto Epa
JERUZALEM - De Israëlische premier Sharon. Foto Epa

Het plan heeft de politieke verhoudingen in Israël op zijn kop gezet. Voormalige aanhangers van Sharon zijn tegenstanders geworden, terwijl oude Sharon-haters nu met de premier weglopen. Sceptische Palestijnen houden het erop dat Sharons plan niets anders dan een truc is om grote delen van de Westoever in te lijven bij Israël.

Zondagavond verzamelden zich naar schatting 10.000 personen bij de Klaagmuur in Jeruzalem om gezamenlijk tegen de regeringsplannen te bidden. Daarna trokken zij naar het Zion-plein voor een manifestatie waaraan enkele tienduizenden kolonisten en sympathisanten meededen. De grootste organisatie van kolonisten, Yesha, had tot het protest opgeroepen. Zij had op een opkomst van ruim 100.000 deelnemers gehoopt.

De organisatie riep de betogers op geen geweld te gebruiken tegen de veiligheidstroepen. Ruim 1000 agenten waren op de been om eventuele ongeregeldheden te stoppen.

Tienduizenden gingen zondag in het centrum van Jeruzalem de straat op om tegen de voorgestelde terugtrekking te protesteren. Sharon zelf waarschuwde zondagmorgen op een kabinetsbijeenkomst voor „ernstige opruiing” in „de richting van burgeroorlog.” Gematigde kolonistenleiders wezen Sharons verklaring van de hand als een poging alle kolonisten af te schilderen als extremisten.

Vorige week verscheen een petitie van 200 vooraanstaande rechtse figuren met de tekst: „De Israëlische strijdkrachten zijn opgericht om ons te verdedigen tegen vijanden en niet om achter Joden aan te zitten en hen uit hun vaderland te zetten. Soldaten, officieren en politiemensen moeten naar hun nationale geweten luisteren en niet deelnemen aan operaties die zij vast voor de rest van hun leven zullen betreuren.”

De opstellers van de petitie noemen de plannen voor het terugtrekken van troepen en kolonisten uit de Gazastrook een misdaad tegen de menselijkheid.

Uit opinieonderzoeken is gebleken dat het grootste gedeelte van de Joodse seculiere meerderheid voorstander is van het plan en dat de tegenstanders vooral afkomstig zijn uit Sharons traditionele achterban. Sharon gold decennia achtereen als de voornaamste kracht achter de uitbreiding van de Joodse nederzettingen.

Sharon zegt dat de terugtrekking uit Gaza de Israëlische greep op gedeelten van de Westoever waar 240.000 Joden wonen, zal verstevigen. Hij is van mening dat de Joodse aanwezigheid in Gaza, met ongeveer 8000 Joden in 21 nederzettingen wonend tussen 1,3 miljoen Palestijnen, onhoudbaar is.

Kolonistenleider zeiden vrijdag dat Sharon geen mandaat heeft om het plan uit te voeren. Zij spraken van een „nazi-daad.” Sharon werd tijdens de protesten van zondagmiddag afgebeeld als ”de dictator”.

De krant Ha’aretz waarschuwde voor twee scenario’s: een moordaanslag op Sharon of een aanslag op een moskee in Jeruzalem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer