Binnenland

VVD Tilburg wil qat in coffeeshop

De VVD-fractie in Tilburg wil dat het verdovende middel qat verkocht wordt in een aantal coffeeshops. Het gemeentebestuur stelde deze zomer voor om een gebruikersruimte te open voor qatgebruikers in Tilburg-Noord, maar dit plan stuitte op veel verzet van buurtbewoners en ondernemers.

Regioredactie
13 September 2004 08:28Gewijzigd op 14 November 2020 01:37

Tilburg is de eerste stad in Nederland die een qatruimte wil toestaan. Qat is een geestverruimend middel dat voornamelijk door Somaliërs wordt gebruikt. Tilburg heeft een van de grootste Somalische gemeenschappen in Nederland, van naar schatting tussen de 1500 en 2100 personen.

Volgens VVD-raadslid J. Möller zou de verkoop van qat in coffeeshops de integratie tussen Somaliërs en andere Tilburgers bevorderen en de overlast beperken. Hij wil dat het gemeentebestuur deze mogelijkheid onderzoekt.

„We vinden het plan van de gemeente voor een gebruikersruimte op zich lovenswaardig. Het gebruik van qat in woningen en op straat geeft veel overlast. Maar de plaats die de gemeente nu heeft uitgezocht, is ongelukkig. Deze is dicht bij een school en op een bedrijventerrein. Dat zorgt voor veel overlast”, aldus Möller.

Als het aan de VVD-fractie ligt, wordt ook geen qat verkocht in Tilburg-Noord, maar in een ander deel van de stad. „Noord is een achterstandswijk. We doen er alles aan om dit gebied leefbaarder te maken. Dan moet je daar niet ook nog eens qat gaan verkopen.”

Het Verdiplein in Tilburg-Noord was vorig jaar zomer het toneel van grote vechtpartijen tussen Somalische en Antilliaanse Tilburgers. De jongeren zorgden voor veel overlast in het winkelcentrum.

Buurtbewoners en winkeliers aan het Verdiplein willen dat de gemeente maatregelen neemt tegen de overlast van Antilliaanse en Somalische jongeren die op het plein samenscholen. Volgens de bewoners duurt de overlast door drugshandel, hard rijdende auto’s en geluid al enkele jaren.

Op het Verdiplein geldt sinds vorig jaar juli een alcoholverbod. De gemeente Tilburg, de politie en het openbaar ministerie pakken overlast op het Verdiplein hard aan. Door intensieve surveillance, het aanstellen van buurtconciërges en lik-op-stukbeleid voor amokmakers moet het plein weer veilig worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer