Binnenland

PvdA weigert stokje over te nemen

Het is Pim Fortuyn maandag in Rotterdam niet gelukt met het CDA en de VVD een college te smeden. Het CDA houdt vast aan samenwerking met de PvdA. Fortuyn wil daar niets van weten. Wat hem betreft is nu de PvdA aan zet om een college te vormen, maar die fractie weigert het stokje van Fortuyn over te nemen.

Van onze correspondent
19 March 2002 08:27Gewijzigd op 13 November 2020 23:28

PvdA-lijsttrekker mevrouw E. Kuijper zei maandagavond dat de voorman van Leefbaar Nederland zijn poging om een college te vormen moet voortzetten. „Fortuyn moet een college vormen dat zich bindt aan oplossingen voor de stad én recht doet aan de verkiezingsuitslag”, aldus Kuijper.

Zij roept Leefbaar Rotterdam op deze week nog programmapunten te formuleren voor een inhoudelijke verkenning. De PvdA blijft bereid daarover met Leefbaar Rotterdam het gesprek aan te gaan.

Nadat een eerste gespreksronde vrijdagmiddag op niets was uitgelopen, had Fortuyn CDA, VVD en D66 tot gistermiddag de tijd gegeven om te beslissen of ze met hem verder wilden praten. D66 liet weten daar niets in te zien. De fractie wil eerst een programma zien waarin Leefbaar Rotterdam oplossingen aandraagt voor de gesignaleerde problemen.

Die mening is ook CDA-onderhandelaar J. van der Tak toegedaan. Vrijdag sprak hij zijn voorkeur uit voor een college met een breed draagvlak in de gemeenteraad. Onomwonden koos hij toen voor Leefbaar Rotterdam, CDA, VVD én PvdA. Maandag hield Van der Tak vast aan een college met de PvdA. „Ook nog eens vasthouden aan de VVD zou betekenen dat er twee paarse partijen in het Rotterdamse college zouden zitten. Dat vind ik te veel van het goede, temeer omdat de VVD niet meer zo breed gesteund wordt in de stad, gezien de overstap van veel VVD-stemmers naar Leefbaar Rotterdam”, aldus Van der Tak.

VVD-lijsttrekker N. Janssens betreurt de opstelling van het CDA. „Er lagen genoeg aanknopingspunten in de programma’s waarover wij met Fortuyn verder wilden praten, maar het CDA gebruikt de PvdA als blokkade”, aldus Janssens.

Het tweede gesprek duurde maandag een goed uur. Volgens Fortuyn verliep dat gesprek in een plezierige en humoristische sfeer. Van der Tak kwam als eerste naar buiten. „Deze ronde is voor het CDA over en uit”, zei hij. „De mogelijkheid is dat Fortuyn nu een minderheidscollege gaat formeren, wat ik absoluut verkeerd zou vinden. Wij zullen dat niet steunen. De tweede mogelijkheid is dat de PvdA de collegevorming gaat oppakken. Zij moet dan alsnog proberen Fortuyn aan tafel te krijgen. Het CDA zal daar graag van de partij zijn”, aldus Van der Tak.

Voor Fortuyn zijn de formatiegesprekken voorbij. „Wij zijn nu even uitgeformeerd. Het ligt voor de hand dat de PvdA, als tweede grote partij, nu een poging onderneemt een college te formeren. Ik wens ze daarbij geen succes”, zei hij.

Fortuyn zei het gevoel te hebben dat het college dat hem voor ogen staat (LR, CDA en VVD) er gaat komen. „Het heeft alleen kennelijk wat meer tijd nodig om het zover te krijgen.” Hij kan echter niet begrijpen dat het CDA de VVD zo geschoffeerd heeft, „terwijl ik programmatisch best met de VVD uit de voeten kan.”

Volgens hem valt het nog te bezien of de liberalen met het CDA, de PvdA „en nog een aantal splinters” verder willen. „Dat zou bovendien een volstrekt belachelijke vertaling zijn van de verkiezingsuitslag.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer