Computerbranche biedt alternatieven pc-privé
De computerbranche komt met alternatieven voor de pc-privé-regeling, die eind augustus abrupt is afgeschaft. Ketens zoals MegaSellers en Dunnet Computers zeggen in zowel de fiscale als de financiële sfeer voordelen te kunnen bieden bij de aankoop van een nieuwe computer.
„Vooral met grote bedrijven valt nog goed zaken te doen”, zegt directeur M. Castiglione van Dunnet. „Het is niet zo dat alles opeens wegvalt. We moeten alleen wat creatiever zijn.”
Volgens financieel directeur P. Eitjes van MegaSellers biedt onder meer het zogenoemde cafetariamodel uitkomst. Daarbij kunnen werknemers een deel van hun brutoloon gebruiken voor zaken zoals een duurdere lease-auto of kinderopvang. „Computers kunnen daar ook onder vallen, mits de regering dat na Prinsjesdag toelaat.”
Een woordvoerder van Vendex KBB, eigenaar van ketens zoals Dixons en Dynabyte, verwacht niet dat de nieuwe constructies tot dezelfde voordelen zullen leiden als de pc-privé-regeling. „Het gaat nu om de massa die je als bedrijf bestelt. Al vanaf tien computers kan dat interessant zijn. Dat laten we nu weten aan de meer dan 200 bedrijven waarmee we zakendoen.”
Het ministerie van Financiën spreekt in een reactie van „een dode mus.” Alle nieuwe regelingen moeten wel binnen de Wet inkomstenbelasting vallen, waarschuwt een woordvoerder. Als bijvoorbeeld een werkgever actief kortingen regelt voor zijn werknemer moet over het kortingsdeel belasting worden betaald, aldus de zegsman. Dat geldt ook voor het verstrekken van renteloze leningen door werkgevers.
De computerbranche heeft zich overigens nog niet neergelegd bij de afschaffing van de pc-privé-regeling. Op internet proberen dertig verkoopketens, waaronder grote namen zoals Dixons, Dynabyte en Computerland, gezamenlijk consumenten te mobiliseren richting de politiek om het kabinetsvoornemen te blokkeren.
„Dat is uniek in onze branche. Normaal gesproken vechten we elkaar de tent uit”, aldus Eitjes, een van de initiatiefnemers achter de website www.b2bit.nl. Eitjes hoopt „honderdduizenden” reacties aan de politiek te kunnen overhandigen. „Daar zijn ze meestal wel gevoelig voor, al is er nu weinig hoop meer.”
Het kabinet besloot eind augustus te stoppen met de regeling om 280 miljoen euro te kunnen besparen. Voor de computervakhandel is dat een zware klap. Eitjes schat de schade voor de gehele branche op een half miljard euro per jaar.