OM: ruim 5 jaar cel voor miljoenenfraude bij gemeente Amsterdam
Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van 68 maanden geëist tegen een voormalig wagenparkbeheerder van de gemeente Amsterdam. De 45-jarige man zou tussen 2008 en 2015 voor miljoenen euro’s aan voertuigen en onderdelen hebben besteld, die nooit zijn geleverd.
De gemeente ontving in die jaren tientallen nepfacturen, aldus het OM. De meeste waren afkomstig van een fictief bedrijf van de echtgenote van de verdachte. De man kon vanuit zijn functie de facturen in het gemeentelijk betalingssysteem brengen en goedkeuren. Ook een leasemaatschappij, die in opdracht van de gemeente de leveranciers van voertuigen betaalde, is volgens het OM opgelicht.
Dinsdag was de eerste van drie zittingsdagen bij de rechtbank in Zwolle. Tegen de vrouw werd 46 maanden cel geëist. Het stel dat destijds in Badhoevedorp woonde, wordt ook verdacht van witwassen. Zij gaven grote sommen geld uit aan luxe goederen, waaronder negentien auto’s en drie speedboten. Daarnaast werd 1,5 miljoen euro gespendeerd in een casino. De fraude kwam in 2015 aan het licht toen de politie een advertentie van een boot, gemaakt door de wagenparkbeheerder, ontdekte.
De officier van justitie noemt het een „ronduit schokkende zaak”. „Meneer zegt dat alles is geleverd, maar kan dit op geen enkele manier onderbouwen. Een gênante vertoning.”
Twee Amsterdammers worden verdacht van samenspanning met de hoofdverdachte. Zij zouden ook valse facturen naar de gemeente hebben gestuurd. Tegen hen werd 9 en 21 maanden cel geëist. Het OM haalde bij alle verdachten iets van de eis af omdat de zaak al lang duurt.
De wagenparkbeheerder zei dat één van de Amsterdammers hem was aangedragen. Hij moest in opdracht van managers bij de gemeente samenwerken met die man, door met valse facturen privé-uitgaven weg te werken in de administratie. „Hij maakt hen zwart zonder concreet te worden”, aldus de zaaksofficier. „Schaamteloos.”
Donderdag komen de advocaten aan het woord. De rechter besliste in 2018 dat het stel 3 miljoen euro moet terugbetalen. In die zaak loopt nog hoger beroep.