Virusvrees zet AEX fors in het rood
De Amsterdamse aandelenbeurs stond donderdag fors in het rood. Ook de andere Europese beurzen lieten flinke verliezen zien. De snelle wereldwijde verspreiding van het nieuwe coronavirus hield de financiële markten in de greep. Op het Damrak openden de AEX-bedrijven Adyen, IMCD en Aalberts Industries de boeken.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 2,4 procent lager op 567,84 punten. De hoofdindex heeft deze week zo’n 8 procent verloren. De MidKap daalde 2,6 procent tot 891,92 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 2,4 procent. De hoofdindex in Milaan verloor 2,3 procent.
IMCD boekte afgelopen jaar meer omzet en winst dankzij overnames. De Rotterdamse distributeur van chemicaliën won 0,1 procent en was de enige stijger in de AEX. Industrieel toeleverancier Aalberts sloot de rij met een verlies van 8 procent na tegenvallende resultaten. Betaalbedrijf Adyen zakte 3,9 procent ondanks een flinke winststijging in 2019.
De virusuitbraak zette de luchtvaartaandelen verder onder druk. In de MidKap behoorde luchtvaartcombinatie Air France-KLM tot de staartgroep met een min van 3,8 procent. AMG daalde 3 procent. De metalenspecialist bleef last houden van de lagere metaalprijzen en leed afgelopen kwartaal verlies. Beursintermediair Flow Traders profiteerde van de onrust op de beurzen en was de enige stijger met een plus van 1,6 procent.
In Brussel zakte AB InBev 6,9 procent. De grootste bierbrouwer ter wereld voelt de uitbraak van het nieuwe coronavirus in zijn resultaten en kampt met een aanzienlijke daling van de vraag in China. Concurrent Heineken daalde 2,6 procent in Amsterdam. De Britse bank Standard Chartered, die veel zaken doet in Azië, verloor 3 procent in Londen na een winstalarm. De Britse automaker Aston Martin leed afgelopen jaar meer verlies en kelderde 11 procent. De Duitse webwinkel Zalando daalde 4,7 procent in Frankfurt na publicatie van de resultaten.
De euro was 1,0939 dollar waard tegen 1,0888 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 48,07 dollar. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper op 52,78 dollar per vat.