Binnenland

Justitie worstelt met bewijs in zaak-Nomads

De nationale recherche en het landelijk parket van het openbaar ministerie krijgen het zwaar de komende drie maanden. Zij moeten in die tijd het uiterst complexe onderzoek naar de moorden op drie leden van de Limburgse Hells Angels-club Nomads hebben afgerond en de zaak rijp hebben voor een strafzitting. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald.

ANP
8 September 2004 08:23Gewijzigd op 14 November 2020 01:36

Een medewerker van Rijkswaterstaat en brandweerlieden vonden de lichamen van de drie dode Nomads op 13 februari in de Geleenbeek bij Echt. Twee dagen daarvoor waren de drie verdwenen.

De zaak is complex omdat de verdachten, ook leden van de Nomads, bepaald niet meewerken aan opheldering van de zaak. Het openbaar ministerie heeft tot dusver weinig losgelaten over zijn onderzoek. Officier van justitie mr. G. Oldenkamp moest maandag en dinsdag, tijdens de zogeheten pro-formazitting rond de twaalf verdachte Nomads en de vermeende Maastrichtse drugshandelaar D. K, zijn kaarten op tafel leggen.

Op een enkele uitzondering na verschenen de verdachten individueel voor de rechtbank, vanaf de publieke tribune gadegeslagen door een uit het hele land afkomstige groep Hells Angels. Omdat de verdachten categorisch zwijgen dan wel ontkennen, moet justitie het tot dusver doen met technisch bewijs en een enkele verklaring.

Oldenkamp meent dat de drie slachtoffers op woensdag 11 februari rond negen uur ’s avonds zijn gedood in de zogenoemde ”meeting room” (vergaderruimte) van het Nomads-clubhuis in Oirsbeek. Eén buurtbewoner heeft verklaard dat hij rond dat tijdstip zeven pistoolschoten heeft gehoord. Andere potentiële getuigen die die knallen zouden moeten hebben gehoord, verklaren daar niets over. Een andere buurtbewoner zegt op de bewuste avond iemand uit een raam van het clubhuis te hebben zien vallen.

Vaststaat dat de Nomads op 11 februari een bestelbus hebben gehuurd. Justitie gaat ervan uit dat zij dat hebben gedaan om de slachtoffers naar de uiteindelijke dumpplaats te vervoeren. De Hells Angels brachten de wagen grondig schoongemaakt terug bij de verhuurder.

In een wielkast van de bestelbus vond de recherche varkenskruid. Dat plantje groeit op de oevers van de Geleenbeek, waar de drie lichamen zijn gevonden. Aanvankelijk beweerde Oldenkamp dat varkenskruid een zeldzaam plantje is en de relatie tussen de vindplaats van de doden en de bestelbus derhalve sterk. Dinsdag moest de officier dat afzwakken: experts hadden hem gerapporteerd dat varkenskruid ongeveer overal en nergens groeit. Daarom laat justitie het DNA van het in de wielkast gevonden kruid vergelijken met de erfelijke eigenschappen van het varkenskruid bij de Geleenbeek. Een DNA-overeenkomst kan de officier een sterk bewijsmiddel bezorgen. De politie heeft op de dumpplaats bandensporen aangetroffen die overeenkomen met de sporen van de banden van het gehuurde busje.

De ontmoetingsruimte van de Nomads was niet lang voor de drievoudige liquidatie verbouwd, tot grote tevredenheid van de president van de club, Paul de Vries, een van de drie slachtoffers. Justitie vindt het buitengewoon verdacht dat de verbouwing na de moorden ongedaan is gemaakt: het laminaat was er grotendeels uitgetrokken en er was opnieuw sierpleister op de muren aangebracht.

De sierpleister was nog boterzacht toen de politie voor het eerst het clubhuis betrad. Oldenkamp vermoedt dat de Nomads de tweede ’verbouwing’ slechts hebben uitgevoerd om de sporen van de moord uit te wissen. Onderzoek heeft wél in het clubhuis aanwezige bloedsporen van de slachtoffers aan de oppervlakte gebracht. Dat lijkt vooralsnog het sterkste bewijs dat er zich iets gruwelijks in het clubhuis heeft afgespeeld.

Oldenkamp heeft redenen om aan te nemen dat het besluit de drie Nomads dood te schieten een collectief besluit van hun broeders is geweest. Wie van de verdachten een actieve rol in de uitvoering van dat besluit heeft gespeeld, is volslagen onduidelijk. Het is zeer de vraag of dat ooit zal worden opgehelderd. De verdachten zitten verspreid over het land in huizen van bewaring, maar blijven een gesloten bolwerk vormen.

De achtergrond van de drievoudige moord is al evenzeer vaag. Volgens ’kroongetuige’ A. D., lid van de Caribbean Brothers (een groep die poogt een volwaardige Hells Angels-club te worden), is ruzie over een partij van bijna 300 kilo cocaïne de oorzaak van alle ellende. Justitie vervolgt D. voor zijn aandeel in de import van de cocaïne, evenals D. K.

De belastende verklaringen van D. zijn cruciaal in het dossier. Eén theorie is dat de drie slachtoffers zich de woede van betrokken Colombiaanse drugshandelaren op de hals hadden gehaald. De Nomads zouden voor de keuze zijn gesteld: óf jullie rekenen zelf met de drie mannen af, óf wij komen het doen.

De rechtbank verlengde dinsdag ook D.’s voorarrest. Kort daarvoor had zijn advocaat, G. Spong, de verdediging neergelegd. Spong wilde zijn besluit niet toelichten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer