Rutte: Niet meer geld naar EU in ruil voor modernere begroting
Premier Rutte heeft zich bij de onderhandelingen over de EU-begroting vooral ten doel gesteld dat de afdracht van Nederland gelijk blijft. De inzet om de totale begroting niet te laten stijgen, ziet hij als instrument daarvoor.
Daarmee laat de minister-president er ruimte voor dat de EU-begroting stijgt. De Tweede Kamer debatteerde dinsdagavond over de Europese top over de begroting, die donderdag van start gaat.
„Het doel is dat de Nederlandse afdracht uiteindelijk gelijk blijft”, aldus Rutte. Volgens de premier kan dat het beste door vast te houden aan het percentage van 1,00 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) als ijkpunt voor de EU-begroting. „Uiteindelijk is dat een route, een instrument.” Tegelijkertijd moet Nederland de korting die het op dit moment krijgt, behouden, evenals de huidige vergoeding voor inningskosten voor douanerechten.
Twee partijen verlangen van Rutte dat hij indien nodig het Nederlandse vetorecht inzet.
De PVV wil dat wanneer niet „substantieel minder” aan de EU wordt afgedragen, en FVD wil dat wanneer de begroting de grens van 1,00 procent overstijgt. Rutte wilde echter niet speculeren over het inzetten van een veto. Volgens hem heeft Nederland „een goed verhaal.”
Voorstel
De premier stak echter niet onder stoelen of banken wat hij van het huidige voorstel vindt: „Als het voorstel zoals het er nu ligt in stemming komt, dan gaan we dat niet doen.” Volgens Rutte is er overigens wel duidelijk dat het huidige voorstel het in elk geval niet wordt.
Het kabinet reageerde maandag op het nieuwe onderhandelingsvoorstel dat afkomstig was van de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel. In het voorstel komt de Europese begroting uit op 1095 miljard euro, wat overeenkomt met 1,074 procent van het bni. Het voorstel, dat volgt op onder meer een voorstel van de Europese Commissie, is „niet de weg naar overeenstemming” voor Nederland, schreef minister Blok (Buitenlandse Zaken). In het plan voor de meerjarenbegroting (MFK) zou de Nederlandse afdracht in 2027 met zo’n 2 miljard euro toenemen, zo was de inschatting. „Duidelijk is dat het voorstel ver af ligt van de Nederlandse inzet om een afdrachtenstijging te vermijden. Het is daarom van belang dat de omvang van het MFK naar beneden wordt bijgesteld en dat Nederland een substantiële permanente korting krijgt om tot een voor het kabinet acceptabel resultaat te komen”, aldus Blok.
D66’er Rob Jetten sprak dinsdag van een „kortzichtige kruideniersmentaliteit” als het gaat om het star vasthouden aan de 1,00 procent. Goedkoop kan duurkoop zijn, waarschuwde hij. Volgens hem is het belangrijk dat de begroting moderniseert. Rutte stelde dat Nederland daar op inzet.