Kleine meerderheid Kamer steunt handelsverdrag EU en Canada
Het kabinet heeft het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA) door de Tweede Kamer geloodst. Alleen de coalitiepartijen en het lid Van Haga steunden het. De minieme steun (72 stemmen voor en 69 tegen) is een fikse tegenvaller voor het kabinet en een meerderheid in de Eerste Kamer voor het verdrag is heel ver weg.
Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) probeerde de afgelopen dagen nog 50PLUS over te halen om voor CETA te stemmen. Ze stelde er zelfs een reis naar de Hoorn van Afrika voor uit. „Het was een heel moeilijke beslissing”, zegt fractieleider Henk Krol. Maar hij wil zich houden aan het verkiezingsprogramma waarin de partij zich uitsprak tegen het vrijhandelsverdrag.
Het wordt nu heel erg lastig voor het kabinet om voldoende steun voor het verdrag in de Eerste Kamer te krijgen. Daar moet de coalitie nog op zoek naar zes zetels om het door de senaat te loodsen. Het zal vermoedelijk nog wel even duren voordat er over het verdrag in de Eerste Kamer zal worden gestemd.
Het handelsverdrag zorgt ervoor dat importheffingen worden afgeschaft. De oppositie vreest dat door CETA de Europese standaarden op gebied van onder meer voedselveiligheid en dierwelzijn achteruitgaan. Volgens Kaag klopt dat niet. Het grootste deel van het verdrag is al sinds september 2017 van kracht en Nederland heeft er vooral van geprofiteerd, aldus het kabinet.
Vorige week haalde Kaag de steun binnen van ChristenUnie. Ze zegde toe te gaan kijken of er meer douane nodig is om import uit Canada te controleren. Ook gaat ze pleiten voor meer controles in Canada zelf. Kaag hoopte ook de steun van SGP - traditioneel een steunpilaar van kabinetsbeleid - binnen te halen, maar die liet weten tegen te gaan stemmen.
“Het is belangrijk dat we door kunnen”, verklaarde Kaag na de stemming in de Tweede Kamer. Ze gaat in gesprek met partijen in de Eerste Kamer. Ze wil niet speculeren of ze een meerderheid van de senatoren achter het vrijhandelsverdrag kan krijgen. "Laten we eerst het proces afwachten.