Soedanese oud-dictator mogelijk toch naar strafhof in Den Haag
De afgezette Soedanese leider Omar al-Bashir wordt misschien toch overgedragen aan het Internationaal Strafhof (ICC). De overgangsregering en rebellen uit Darfur hebben tijdens vredesoverleg afspraken gemaakt over het uitleveren van mensen die worden gezocht door het hof in Den Haag.
Bashir (76), die vorig jaar is afgezet na grootschalige protesten, was bijna dertig jaar aan de macht in Soedan en staat bij het strafhof al lange tijd op de verdachtenlijst. De aanklagers willen oud-dictator vervolgen voor genocide in de regio Darfur.
„Degenen die worden vervolgd door het ICC moeten daar ook verschijnen”, meldde topfunctionaris Mohamed Hassan Al-Taishay in een verklaring. Hij bevestigde later dat het gaat om al-Bashir en drie andere verdachten, maar zei niet wanneer de uitlevering zou moeten plaatsvinden.
Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zou het „heel goed nieuws zijn als het doorgaat”. Nederland heeft herhaaldelijk gepleit voor uitlevering van Bashir aan het ICC. Blok heeft eerder gezegd dat het strafhof meer moet laten zien. De komst van Bashir zou volgens hem „een fantastische stap vooruit zijn”.
De advocaat van Bashir zegt dat zijn cliënt niet wil meewerken met het internationale hof, dat hij ziet als een „politieke rechtbank”. De oud-dictator zit momenteel in de gevangenis en vindt dat alle zaken behandeld kunnen worden door het rechtssysteem in zijn land.
Het ICC vaardigde in 2009 en 2010 arrestatiebevelen uit tegen Bashir. Hij wordt onder meer verdacht van misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en genocide. Opstandelingen in Darfur hebben al eerder aangedrongen op de uitlevering van Bashir aan het hof in Den Haag.
De nieuwe regering van Soedan, die tot stand kwam na overleg tussen militairen en burgers, onderhandelt momenteel in Zuid-Soedan met rebellengroepen uit Darfur. In die regio van Soedan brak in 2003 een opstand uit. Rebellen vonden dat de centrale overheid hun regio verwaarloosde. Het conflict leidde tot de dood van honderdduizenden mensen.