Wall Street eindigt week in mineur om virusangst
De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen de handel uitgegaan, waarmee een einde komt aan een dagenlange reeks winstbeurten op Wall Street. Zorgen om de economische impact van het nieuwe coronavirus in China kregen overhand over een beter dan verwacht Amerikaans banencijfer. Bij de bedrijven was technologieconcern Uber een opvallende stijger.
De Dow-Jonesindex eindige 0,9 procent lager op 29.102,51 punten. De breed samengestelde S&P 500 gaf 0,5 procent prijs tot 3327,71 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte 0,5 procent tot 9520,51 punten.
Kredietbeoordelaar S&P Global verwacht dat de groei van de Chinese economie dit jaar mede door het coronavirus zal vertragen tot 5 procent, tegenover 6,1 procent vorig jaar. Centralebankenkoepel Federal Reserve publiceerde daarnaast een rapport waarin het nieuwe virus als risico voor de Amerikaanse economie wordt bestempeld.
Tegenover de waarschuwingen staat een beter dan verwacht banenrapport. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand in de Verenigde Staten 225.000 banen bij, terwijl economen in doorsnee op 165.000 rekenden
Uber schoot 9,5 procent omhoog. Het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app rapporteerde een hoger aantal gebruikers van zijn diensten dan geraamd. Daarnaast verwacht Uber in het laatste kwartaal van dit jaar voor het eerst winstgevend te zijn.
Cijfers van digitaal prikbord Pinterest vielen ook in de smaak. Het internetbedrijf verwacht dit jaar een omzet van 1,5 miljard dollar te behalen, na in 2019 voor het eerst meer dan 1 miljard dollar aan opbrengsten te hebben opgehaald. Het aandeel werd ruim 9 procent meer waard. Farmaceut AbbVie won 5,8 procent na een beter dan verwachte winstprognose te hebben gegeven.
Royal Caribbean Cruises maakte bekend reizigers uit China, Macau en Hongkong van zijn schepen te weren wegens het coronavirus en zakte 4,4 procent. Technologiegigant Apple kondigde aan zijn winkels in China langer dicht te houden en verloor 1,6 procent.
De euro was 1,0947 dollar waard, tegen 1,0950 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 50,38 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent minder op 54,50 dollar per vat.