Celstraffen geëist voor witwassen, ook tegen corrupte agent
Het Openbaar Ministerie heeft tegen drie mannen wegens het witwassen van grote sommen ‘crimineel’ geld celstraffen geëist van zes maanden tot 3,5 jaar. Een van hen was een politie-inspecteur van de eenheid Den Haag. Hij was medebestuurder van een bedrijfje dat volgens de aanklager onder meer appartementen in de Haagse wijk Ypenburg verhuurde aan criminelen of mensen die er feitelijk niet woonden. Ook waren er mensen in dienst maar werkten ze er niet echt.
Tijdens een grote actie op 5 maart 2018 doorzocht de politie 22 van deze ‘spookwoningen’ boven het winkelcentrum in Ypenburg en de woningen van verdachten en hun naasten. Daarbij werd onder meer 6 miljoen euro gevonden in het hoofdeind van een bed en in een ander huis ruim 1,5 miljoen euro cash. Ook werden luxegoederen en 25 dure auto’s in beslag genomen.
Het proces draaide deze week om zeven hoofdverdachten. De laatste drie verdachten hoorden vrijdag de eis voor de rechtbank in Den Haag. De aanklager vond hun ontkenningen niet waarschijnlijk.
De politieman, Donovan A. (37), hoorde de laagste eis, van zes maanden, omdat zijn rol kleiner was. Hij mag ook twee jaar geen agent zijn, vindt het OM. Hem wordt ook verweten dat onder andere voor andere verdachten in deze zaak onrechtmatig persoonlijke informatie opzocht in de politiesystemen. Hij schond daarmee zijn geheimhoudingsplicht. A. had dat toegegeven. Hij ontkende dat hij iets afwist van het witwassen, maar de aanklager geloofde dat niet. A. is buiten functie gesteld, maar nog niet ontslagen.
De 44-jarige Satishkoemar F. hoorde 3,5 jaar cel eisen. Bij hem was thuis 450.000 euro verstopt in onder meer een klok en een lamp. Hij had volgens het OM de contacten met de criminelen die het geld uit de onderwereld in de bovenwereld wilden krijgen. Het geld is vermoedelijk afkomstig van drugshandel, maar niemand heeft daar iets over gezegd. De eis tegen de 58-jarige Anthony van H. was drie jaar cel. Als financiële man zou hij met grote contante geldstortingen via bedrijfjes de fictieve loonbetalingen en huurpenningen hebben geregeld.