Aantal doden in Beslan mogelijk boven 400
Volgens officiële woordvoerders zijn er 335 doden gevallen na de bestorming vrijdag van het schoolgebouw in de Russische stad Beslan waarin terroristen drie dagen lang ruim 1200 gijzelaars vasthielden. Waarnemers en medewerkers van plaatselijke mortuaria spreken over meer dan 400 doden. Meer dan de helft van de dodelijke slachtoffers zijn kinderen.
Volgens de autoriteiten zouden ook alle 32 gijzelnemers zijn gedood. Maar volgens een woordvoerder van de plaatselijke veiligheidsdienst FSB zouden er drie van hen levend zijn aangehouden. Andere bronnen zeggen dat er ook enkelen zijn ontsnapt.
De Russische televisie toonde zondagavond laat een kort interview met een vermoedelijke gijzelnemer, die kort na de bestorming zou zijn opgepakt. Hij beweerde dat hij geen geweld had gebruikt tegen de kinderen en dat hij medelijden had met de slachtoffers.
Er worden nog altijd meer dan 200 gijzelaars vermist, voor hun leven wordt gevreesd. Ook liggen er nog meer dan 300 slachtoffers in verschillende ziekenhuizen. De meesten hebben brand- of schotwonden. Vele tientallen van hen zijn er ernstig aan toe.
Waarnemers melden dat de ziekenhuizen ter plekke slecht uitgerust zijn. Er is vooral een structureel tekort aan verdovings- en beademingsapparatuur. Het Russische Rode Kruis heeft daarom de internationale gemeenschap om hulp gevraagd.
Er heerst grote onduidelijkheid over de precieze aantallen slachtoffers. De Russische pers beschuldigt de autoriteiten ervan de aantallen bewust lager te houden dan ze in werkelijkheid zijn. Ook is er voor familieleden nauwelijks informatie beschikbaar over het lot van hun dierbaren. Namenlijsten zijn incompleet en familieleden gaan daarom zelf de ziekenhuizen en mortuaria langs op zoek naar hun naasten.
Veel gewonden verkeren in een shock. Hierdoor zijn ze niet in staat hun namen te noemen. Sommige artsen hebben daarom foto’s van hen verspreid, in de hoop op deze wijze familieleden terug te vinden.
Onder grote belangstelling zijn zondag de eerste slachtoffers begraven. Het betrof onder anderen de ouders en de docenten die al woensdag bij het begin van de gijzelingsactie door de terroristen waren doodgeschoten. Russisch-orthodoxe kerken hielden in heel Rusland kerkdiensten ter nagedachtenis van de slachtoffers.
President Poetin zei zaterdag in een televisietoespraak dat Rusland zwakte heeft getoond tijdens de gijzelingsactie en niet op gepaste wijze heeft gereageerd. Maar hij zei ook dat de actie aantoont dat er in zijn land internationale terroristische organisaties actief zijn en dat hier nog harder tegen opgetreden moet worden. Hij verwees in zijn toespraak niet naar de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, waar waarschijnlijk de meesten van de terroristen vandaan kwamen.
Eerder zaterdag bracht Poetin een kort bezoek aan Beslan en deed hij er onder meer een ziekenhuis met gewonden aan. Hij heeft voor maandag en dinsdag nationale rouw afgekondigd, voor de eerste keer in de Russische geschiedenis twee dagen achter elkaar.
Zaterdag brak er nog een kleine diplomatiek rel uit toen de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bot, in zijn rol van EU-voorzitter de Russische regering vroeg hoe deze tragedie heeft kunnen gebeuren. Het Kremlin reageerde buitengewoon geërgerd op Bots opmerking en ontbood zelfs de Nederlandse ambassadeur in Moskou voor uitleg. Uiteindelijk heeft de Nederlandse minister zijn formulering enigszins aangepast.