Buitenland

Nucleaire plannen VS op internet

Het Amerikaanse leger wil kernbommen ontwikkelen die in staat zijn diep onder de grond verborgen, versterkte doelen te vernietigen, zo blijkt uit uittreksels van een geheim rapport dat het Pentagon in januari heeft opgesteld over het nucleaire beleid van de VS in de komende jaren.

AP
15 March 2002 21:21Gewijzigd op 13 November 2020 23:28

De afgelopen maanden zijn al elementen uit het rapport uitgelekt en afgelopen weekeind publiceerden Amerikaanse kranten uittreksels. Donderdag werden uitgebreidere passages uit het rapport gepubliceerd op een website, daags nadat minister van Defensie Donald Rumsfeld zich had beklaagd over het uitlekken van de gegevens, waarmee volgens hem de wet werd overtreden.

Volgens het rapport, het Nuclear Posture Review, bestaan er in de wereld meer dan 10.000 ondergrondse militaire inrichtingen, verspreid over een zeventigtal landen. Hiervan zijn er ongeveer 1400 van speciaal belang omdat er wapens voor massavernietiging of ballistische raketten zijn opgeslagen of belangrijke commandocentra zijn gevestigd. De VS beschikken momenteel niet over de middelen om deze strategische inrichtingen aan te pakken, wordt in het rapport gezegd. Het enige bestaande Amerikaanse kernwapen dat in de aarde kan doordringen, de B61-Mod 11 zwaartekrachtbom, is niet opgewassen tegen het soort bodem waarin versterkte faciliteiten zich doorgaans bevinden. Daarom kunnen nu alleen bovengrondse installaties worden aangevallen, wat weinig zin heeft, aldus het rapport.

In de nieuwsberichten van afgelopen week werd vooral benadrukt dat het Pentagon in zijn rapport zeven landen noemt die eventueel in aanmerking kunnen komen voor een kernaanval, te weten China, Rusland, Irak, Noord-Korea, Iran, Libië en Syrië. De laatste vijf, en met name Noord-Korea en Irak, worden volgens de nu gepubliceerde uittreksels door het Pentagon beschouwd als landen waar onmiddellijk of onverwacht gevaar van te duchten valt. Al deze landen steunen of herbergen terroristen en hebben wapens voor massavernietiging en raketprogramma’s, aldus het rapport.

Rusland heeft naar aanleiding van de eerdere publicaties grote bezorgdheid uitgesproken, maar de Russische minister van Defensie, Sergej Ivanov, liet vrijdag weten dat hij is gerustgesteld door de uitleg die hij donderdag in Washington van de Amerikaanse autoriteiten heeft gekregen. De Amerikaanse regering heeft eerder gezegd dat er geen sprake is van een beleidswijziging en dat het rapport niet meer is dan een bijgewerkt strategieplan. Ivanov toonde daar begrip voor. „Als minister van Defensie begrijp ik goed dat het ministerie van Defensie van een land rekening moet houden met allerlei soorten ontwikkelingen”, zei hij tijdens een tussenstop in Ierland op zijn terugreis naar Moskou.

Net als na de vorige publicaties kwamen Iran en Noord-Korea vrijdag onmiddellijk met een reactie op de nieuwe onthullingen uit het Pentagon-rapport. De Iraanse president, Mohammad Khatami, die in Griekenland was, waarschuwde dat elk gebruik van kernwapens een wereldwijd conflict in gang kan zetten dat de hele mensheid kan vernietigen. „De mogendheden die andere mensen met kernwapens bedreigen, bedreigen niet alleen die mensen, maar de hele mensheid”, zei Khatami. Bij zulke ontwikkelingen zal niemand veilig zijn, zei de Iraanse president, „zelfs niet het leiderschap dat dit nucleaire geweld dreigt te gebruiken.”

Met zijn bezoek aan Griekenland sloot Khatami een reis af langs vijf Europese landen, waar hij veel kritiek liet horen op de Amerikaanse president George Bush, die Iran samen met Irak en Noord-Korea heeft uitgemaakt voor een „as van het kwaad.”

Noord-Korea heeft strijdlustig gereageerd op de eerdere onthullingen uit het Pentagonrapport en gezegd dat het de capaciteit heeft om terug te slaan. Vrijdag werd nogmaals herhaald dat Noord-Korea volledig is toegerust voor een kernoorlog en gewaarschuwd dat de VS zelf „ook niet veilig” zullen zijn als zij een kernaanval op Noord-Korea uitvoeren.

Woensdag dreigde Noord-Korea een in 1994 gedane belofte om zijn kernwapenprogramma te bevriezen in te trekken, nu het land volgens het Pentagonrapport een doelwit blijkt te zijn voor Amerikaanse kernaanvallen. Noord-Korea legde zijn sovjetreactoren waar plutonium kon worden gemaakt stil en in ruil daarvoor begon een door de VS geleid consortium in Noord-Korea aan de bouw van twee modernere lichtwaterreactoren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer