Buitenland

„Vaagheid kan dit land in deze tijd niet gebruiken”

Je hoeft ze niet te vragen wie er in november wint, want dat staat voor hen vast. George W. Bush, ’hun’ president, die tijdens de conventie in New York voor de tweede en laatste maal formeel benoemd wordt tot Republikeins kandidaat voor de komende verkiezingen.

Van onze correspondent
2 September 2004 11:31Gewijzigd op 14 November 2020 01:35

„De Democraat Kerry heeft geen schijn van kans. Zowel als oorlogsleider als op economisch gebied heeft Bush meer in z’n mars”, aldus Bob Ashley, een van de afgevaardigden uit West Virginia.

Voelt hij zich thuis in dit Democratische bolwerk, met al die demonstraties tegen het beleid van zijn president? „Ik vind dat het nog wel meevalt. President Bush is een sterke leider en sterk leiderschap roept weerstanden op. Dat is een logische consequentie en dat zie je in de hele geschiedenis. Maar ik kan niet zeggen dat de gewone New Yorkers ons niet vriendelijk bejegenen. Het is een gecompliceerde stad, dat merk je wel als je met collega’s van hier spreekt tijdens deze conventie”, aldus Ashley.

Wat gaat West Virgina in november doen? De staat stemde maar voor drie Republikeinse presidenten en Bush won er krap in 2000. Het is een van de potentiële ”swing-staten”, waarvan nog niet met zekerheid te zeggen is of de stemming Republikeins of Democratisch uitvalt. Ashley is ervan overtuigd dat West Virginia Republikeins zal stemmen. „Vooral op grond van Bush’ economisch beleid en zijn belangstelling voor het energievraagstuk. Wij hebben veel steenkool die dat probleem kan helpen oplossen en Bush benadrukt dat bij elk bezoek aan West Virginia”, aldus Ashley.

Zijn het de beleidsonderwerpen of de personen die de verkiezingsstrijd zullen beslissen? „Beide denk ik. De president kan op zijn beleid wijzen, ook al zijn er natuurlijk punten waarop dat verbeterd kan worden. Senator Kerry kan geen beleid presenteren, alleen maar plannen voor een beleid. Verder is Kerry op veel punten niet erg duidelijk. Ik wil niet zeggen dat hij een draaier is, zoals veel partijgenoten beweren, maar zijn standpunten worden met veel slagen om de arm verkondigd. Volgens de Democraten is dat het kenmerk van zijn genuanceerde aanpak. Voor mij betekent dat vaagheid en dat is nu precies wat dit land in deze gevaarlijke tijden niet kan gebruiken”, meent Gerald Pritchard, afgevaardigde uit Pennsylvania.

Pritchard stoort zich overigens niet aan de demonstranten die hier met duizenden zijn komen opdraven. „Gelukkig maar, wij zijn een democratie waar mensen voor hun mening mogen uitkomen. Dat kan gelukkig ook weer in Irak, dankzij president Bush”, aldus Pritchard. Kan men zich voorstellen dat sommige New Yorkers van mening zijn dat de Republikeinen hun partijconventie hier houden om politieke munt te slaan uit de catastrofe van de septemberaanslagen in 2001? „Ja, ik kan mij dat wel voorstellen”, zegt Barbara Wise uit Ohio. „Maar ik kom ook New Yorkers tegen die er juist trots op zijn dat wij de conventie hier houden. Dat betekent voor hen dat de stad weer, wat zal ik zeggen, weer normaal functioneert. Het mag een overwegend Democratische stad zijn, maar ik voel mij hier als Republikeins afgevaardigde naar de conventie beslist niet onwelkom”, aldus Wise.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer