Binnenland

Verkeerd voedselpatroon bekort levenslengte

Voedsel is veiliger dan ooit, maar toch eten veel Nederlanders te veel en verkeerd. Dat heeft geleid tot een enorme toename van diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht. Deze aandoeningen zorgen ervoor dat we nu gemiddeld twee jaar korter leven. Als de trends aanhouden zal de levensverwachting in de toekomst nog verder dalen.

Redactie economie
1 September 2004 14:35Gewijzigd op 14 November 2020 01:35

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport ”Ons eten gemeten” dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft aangeboden. Het geeft een totaaloverzicht van de beschikbare kennis op het gebied van de voedselconsumptie, de gevolgen voor de gezondheid op lange termijn en de veiligheid van het voedsel in Nederland.

Het document ademt een vrij sombere sfeer. „Als de sterk stijgende trend in overgewicht en de dalende trend in groente- en fruitconsumptie doorzetten, zal onze levensverwachting gaan dalen. Overgewicht en ongunstige voedingssamenstelling leiden elk afzonderlijk tot 40.000 nieuwe gevallen van diabetes, hart- en vaatziekten en kanker tezamen. Een ongunstige voedingssamenstelling en overgewicht leiden tot 13.000 respectievelijk 7000 doden in Nederland per jaar”, zo melden de RIVM-onderzoekers.

Op dit moment heeft 10 procent van de volwassen Nederlanders te kampen met ernstig overgewicht, aldus het rapport. De komende tijd zou dat percentage toenemen tot 15 procent. Bij kinderen is een soortgelijke stijging te zien. „Deze aandoening, in combinatie met de ongunstige samenstelling van onze voeding (weinig vis, groente en fruit en veel verzadigd vet en transvet), zal de levensverwachting op individueel niveau met een veelvoud van twee jaar bekorten”, waarschuwen de onderzoekers.

De conclusies zijn extra wrang in het licht van de veiligheid van het voedsel in Nederland. Die is namelijk de afgelopen jaren „in chemisch en microbiologisch opzicht aantoonbaar veiliger geworden.” In nieuwe voedselinfecties, de mondialisering van voedselproductieketens, de toenemende consumptie van rauwe of onbewerkte producten en de overconsumptie van voedingssupplementen zien de RIVM-onderzoekers desalniettemin nieuwe bedreigingen.

Ook de overmatige consumptie van gemaksvoedsel en van energierijke producten, het overslaan van het ontbijt en „graasgedrag” baren de schrijvers van het rapport zorgen. „Er is veel meer gezondheidswinst te behalen door gezondere voeding dan door het verbeteren van voedselveiligheid”, stellen ze vast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer