Economie

Roeren in knisperende hersentjes

Kamerlid Terpstra als kokkin met keukenschort op het podium, roerend in een knisperende pan vol gebakken hersenen. De Wageningse universiteit begon haar tweede scholierenconferentie donderdag letterlijk met een spetterende openingsact. Zo’n 1700 vwo-scholieren en hun docenten keken, al dan niet watertandend, toe.

L. Vogelaar
15 March 2002 11:24Gewijzigd op 13 November 2020 23:28

„Hoe vind je dit?” Presentator P. Wind toont de scholieren een kleffe rode brij. „Voorgekookte hersentjes.” Terpstra, voorzitter van de tijdelijke kamercommissie voor biotechnologie en ooit als staatssecretaris verantwoordelijk voor voedselveiligheid, mag ze gaan bakken. Ferdi uit Naaldwijk, die zich als vrijwilliger op het podium meldt, helpt haar een handje en giet onderwijl een scheut soyaolie in zijn mond.

Terwijl rookwolken opstijgen en een steeds sterkere braadlucht door de grote, witte tent drijft, windt Terpstra er geen doekjes om dat eten tot haar favoriete bezigheden behoort. Met enige zelfspot: „Ik ben er de hele dag mee bezig. Dat kun je natuurlijk ook wel aan me zien.” Koken doet ze graag. „Dat heb ik van m’n moeder. Die wist van straatstenen nog iets lekkers te maken.”

Wageningen Universiteit & Researchcentrum (Wageningen UR), zoals de vroegere Landbouwuniversiteit zich tegenwoordig noemt, ontving donderdag voor de tweede maal een grote groep leerlingen van 4- en 5-vwo-klassen uit het hele land. Ze kregen tal van ideeën aangereikt voor hun profielwerkstukken. „We kregen zo veel aanvragen om informatie dat vorig jaar het idee ontstond de scholieren hier op de universiteit uit te nodigen”, zegt een woordvoerster. „Ze krijgen hier een grote hoeveelheid informatie. De naamsbekendheid die we erdoor verwerven, is mooi meegenomen. We hopen de vwo’ers natuurlijk zo te interesseren dat ze later voor een studie in Wageningen zullen kiezen.”

Vorig jaar kwamen er ruim 2000 scholieren naar de stad aan de Rijn. Toen was ook 4-havo van de partij. Minister Pronk van VROM en weervrouw Helga van Leur openden de conferentie, die onder het thema ”Warming up & cooling down” met name aandacht besteedde aan de veranderingen in het klimaat.

Donderdag was ”To eat or not to eat” het thema van de tweede conferentie op universiteitscomplex De Dreijen. De scholieren konden een keuze maken uit zo’n honderd workshops rond voeding en voedsel. De stelling van de dagvoorzitter -„Als je vandaag goed oplet, is je profielwerkstuk al bijna klaar”- stuitte overigens op enig ongeloof.

Tijdens de workshops werd onder meer aandacht besteed aan voedselveiligheid, voedselproductie, voedingsgewoonten, diëten, voedselvoorziening en maatschappelijke aspecten van voeding. De leerlingen konden zelf proefjes doen, meepraten in een forum over voedselveiligheid, elkaar enquêteren, proefpersoon spelen en voeding testen. Een van de groepjes scholieren ging in een chatsessie via internet in discussie met landbouwminister Brinkhorst over de risico’s van de gekkekoeienziekte voor de volksgezondheid. Behalve de workshops was er een informatiemarkt waarop tal van bedrijven, maatschappelijke organisaties en verenigingen klaarstonden om informatie te verstrekken.

Minister Pronk benadrukte vorig jaar het belang van goed wetenschappelijke onderzoek voor zo’n complex probleem als klimaatverandering. Ook op het terrein van voedsel en wat daarmee samenhangt („alles van grond tot mond”), staat ’Wageningen’ zijn mannetje, zei kamerlid Terpstra donderdag. Ze wees op het belang van gezonde voeding: „De gemiddelde leeftijd die mannen bereiken stijgt doordat ze gezonder gaan leven. Ze hebben daarmee steeds minder achterstand op vrouwen, want die betalen de tol van de emancipatie.”

Tijdens de conferentie kregen de deelnemers stellingen voorgelegd. De stelling: „Snoep en vette hap moeten verdwijnen uit de schoolkantine” deed een geloei opstijgen waarop een kudde runderen spontaan jaloers zou worden. Maar de stelling werd dan ook aan het begin van de dag geponeerd, toen de leerlingen nog niet waren overspoeld met informatie over de gezondheid en veiligheid van voedsel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer