Opnieuw verliezen op Europese beurzen
De Europese beurzen lieten donderdag opnieuw verliezen zien. Berichten dat Washington en Peking dit jaar mogelijk geen gedeeltelijk handelsakkoord zullen sluiten zorgden voor een negatieve stemming op de beursvloeren.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent lager op 590,72 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 879,48 punten. Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,5 procent.
Alle hoofdfondsen op het Damrak stonden in het rood. Grootste daler was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van meer dan 2 procent. In de MidKap sloot techbedrijf TKH de rij met een min van 1,8 procent. Bij de kleinere bedrijven daalde drankenproducent Lucas Bols 0,4 procent na een handelsbericht.
Op de lokale markt werd de handel in het aandeel van beursuitbater Euronext korte tijd stilgelegd na een koersdip van ruim 8 procent. Na de handelshervatting stond het aandeel 1,8 procent lager. Euronext werkt volgens persbureau Bloomberg aan de financiering van een bod op branchegenoot BME. Biotechbedrijf Kiadis Pharma zakte 7 procent na de stevige winst van een dag eerder. De koers van het bedrijf schiet al dagen alle kanten op.
In Frankfurt zakte Thyssenkrupp 10 procent na publicatie van jaarcijfers. Het Duitse industrieconcern keert voor het eerst in zes jaar geen dividend uit vanwege oplopende verliezen. Postbedrijf Royal Mail kelderde ruim 16 procent in Londen na een tegenvallend handelsbericht. Tabaksbedrijf British American Tobacco (BAT) won 3,4 procent na berichten dat het maximale niveau voor nicotine in sigaretten in de VS niet wordt ingeperkt.
Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) daalde 0,9 procent in Parijs. Het Franse luxeconcern heeft naar verluidt zijn bod op de Amerikaanse juweliersketen Tiffany verhoogd tot ongeveer 16 miljard dollar. Tiffany wees eerder een voorstel van 14,5 miljard dollar af.
In Milaan verloor Fiat Chrysler 1,9 procent. De Amerikaanse autofabrikant General Motors heeft een miljardenclaim neergelegd bij zijn Amerikaans-Italiaanse branchegenoot vanwege jarenlange samenzwering van medewerkers met vakbondsvertegenwoordigers.
De euro was 1,1083 dollar waard tegen 1,1066 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 56,87 dollar. Brentolie daalde ook 0,3 procent in prijs tot 62,22 dollar per vat.