Binnenland

School weert Lonsdale-kleding

Het Dockinga College in Dokkum weert vanaf dit schooljaar leerlingen die kleding van het merk Lonsdale dragen. Dat heeft voorzitter T. Wierdsma van de centrale directie maandag op de eerste schooldag na de vakantie gezegd. Kleding van Lonsdale wordt vaak gedragen door racistische jongeren.

Regioredactie
31 August 2004 08:22Gewijzigd op 14 November 2020 01:34

De middelbare school reageert hiermee op racistische provocaties van een groep van tien à twintig scholieren die op school Lonsdale-kleding en witte veters in hun schoenen dragen. De leerlingen waren in november betrokken bij racistische acties. Negen mannen en jongens werden toen opgepakt op verdenking van het voorbereiden van brandstichting in het asielzoekerscentrum (azc) in Dokkum.

In oktober waren ook al hakenkruisen en davidsterren op een fietspad nabij het centrum gespoten. Ook gooiden de vandalen kluiten en stenen naar de bewoners van het azc. Acht van de negen mannen en jongens zijn veroordeeld tot leertrajecten en taakstraffen.

Volgens voorzitter Wierdsma hebben drie leerlingen en enkele docenten dit jaar gemeld dat zij de kleding bedreigend vinden. In het leerlingenstatuut van de school staat dat kleding met racistische trekken verboden is. „We hoeven de regels dus niet aan te passen. Alleen worden leerlingen die met zulke kleding op school verschijnen naar huis gestuurd om zich te verkleden”, aldus Wierdsma.

Een deel van de ouders krijgt een brief over het kledingverbod. De kleding wordt namelijk op bepaalde schoolafdelingen gedragen. Welke kleding de school wel toestaat en welke niet, ligt niet vast.

Volgens SchoolmanagersVO, waarin directeuren van middelbare scholen zich hebben verenigd, moeten scholen zelf keuzes maken over de kleding die ze toestaan. „Wij geven geen richtlijnen en zijn ook niet van plan die in de toekomst te geven”, aldus voorzitter P. Hettema.

Volgens hem kan de situatie per school verschillen. „Een islamitische school in Amsterdam verbiedt bijvoorbeeld gezichtssluiers. Voorwaarde om kledingvoorschriften in te passen is wel dat de school duidelijk communiceert richting ouders en leerlingen”, stelt de voorzitter. Cijfers over het aantal scholen in Nederland dat kledingvoorschriften hanteert heeft de organisatie niet.

Het is niet voor het eerst dat een school in het nieuws is vanwege kledingregels. Begin dit jaar maakte het gereformeerd vrijgemaakte Guido de Brèscollege in Amersfoort bekend aanstootgevende kleding te zullen weren. Volgens de directie droegen de leerlingen te vaak kleding die voorzien was van discriminerende teksten. Bovendien zouden te veel blote buiken en navelpiercings te zien zijn. De school ging met ouders en leerlingen in gesprek over het invoeren van kledingvoorschriften.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer