Onderzoek om oplopen dwangsom IND te stoppen
De achterstanden in de asielprocedure bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) lopen flink op. De dienst moet daarom naar schatting volgend jaar voor 17 miljoen euro aan dwangsommen betalen. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) laat daarom een extern onderzoek doen hoe de doorlooptijden bij de IND kunnen worden verkort.
Door bezuinigingen in 2017 kampt de IND met achterstanden. Mensen zitten daarom zo lang in asielzoekerscentra dat ze naar de rechter mogen stappen voor een schadevergoeding. Dit jaar kostte dat al 5,5 miljoen. Vooral mensen die een goede kans maken om asiel te krijgen, zoals veel Syriërs, moeten langer op uitsluitsel wachten. Daarom gaat de IND de komende zes maanden voorrang geven aan deze groep.
Broekers-Knol vindt het „onacceptabel” dat de IND miljoenen moet betalen aan dwangsommen. De dienst krijgt daarom ook extra personeel. Tot eind volgend jaar gaat het om driehonderd voltijdsbanen, gericht op ‘asiel en bescherming’. De nieuwe mankracht zal niet direct soelaas kunnen bieden, onder andere omdat de nieuwe ambtenaren nog opgeleid moeten worden. De staatssecretaris hoopt dat in 2021 de vertragingen zijn weggewerkt, maar verwacht voor dat jaar ook nog een bedrag van 16 miljoen euro aan dwangsommen.
De afgelopen tijd heeft de dienst werk gemaakt van productiviteit en efficiëntie. Zo blijkt het mogelijk om „gehoren korter en beschikkingen bondiger” te maken. Aanpassingen aan de zogenoemde cliëntvolgsystemen moeten er in de toekomst voor zorgen dat asielzoekers beter gevolgd kunnen worden tijdens het asielproces.