Binnenland

Kamer spreekt nu met kabinet over integratiebeleid

Het is al uit en te na besproken in de Tweede Kamer, maar dinsdag doen de fractievoorzitters het nog eens dunnetjes over. Zij spreken dan met het kabinet over het integratiebeleid van de afgelopen jaren. De fractiespecialisten deden dat in april ook al, maar dan met de commissie–Blok die onderzoek naar het integratiebeleid had gedaan.

ANP
30 August 2004 16:21Gewijzigd op 14 November 2020 01:34

Toen liet de Kamer blijken dat ze afwil van de vrijblijvendheid bij de inburgering en dat ze nieuwkomers meer verantwoordelijkheden wil geven. De meeste partijen waren het rondom dat debat wel eens over strengere eisen aan huwelijksmigratie, maatregelen tegen concentraties allochtonen in grote steden en speciale aandacht voor allochtone vrouwen.

Naar verwachting zal het debat dinsdag langs deze lijnen worden voortgezet, zij het dat CDA en D66 nog wel de moeite hebben genomen om enkele nieuwe punten te bedenken.

Bij het CDA draait dinsdag alles om het thema burgerschap. „Het gaat om de loyaliteit richting Nederland", aldus een woordvoerder van de partij die al enige tijd pleit voor een ceremonie bij de verkrijging van de Nederlandse nationaliteit. De zegsman denkt daarbij aan het spelen van het Wilhelmus.

Nieuw is dat het CDA ouders wil straffen die hun leerplichtige kinderen in het land van herkomst op school doen. Dat zou via de leerplichtwet kunnen, of door deze kinderen te verbieden terug te keren naar Nederland. Dat laatste kan alleen als zij geen Nederlands staatsburger zijn.

Een ander belangrijk punt voor het CDA werd afgelopen vrijdag ingewilligd, toen het kabinet maatregelen aankondigde om de dubbele nationaliteit in te perken. Voor fractievoorzitter Dittrich van regeringspartij D66 had dat niet gehoeven. „Wij zien geen bezwaar in de dubbele nationaliteit. Het gaat om de mate van integratie."

Nieuw punt van Dittrich is dat hij gezinsvorming met analfabeten onmogelijk wil maken. Een vreemdeling die wil trouwen met een partner in Nederland moet kunnen aantonen dat hij of zij een opleiding heeft gehad. De lat daarvoor hoeft niet hoog te liggen: als de bruid of bruidegom maar kan lezen en schrijven. „Dan kan hij of zij ook redelijk snel inburgeren", verwacht Dittrich.

De VVD–fractie in de Tweede Kamer ging er maandag niet van uit dat fractievoorzitter Van Aartsen dinsdag met nieuws zou komen, aldus een woordvoerder. De PvdA verwees naar de punten die de partij afgelopen voorjaar heeft laten formuleren door de commissie–Patijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer