Belastingdruk huishoudens nauwelijks veranderd
Daarmee is de belastingdruk min of meer gelijk gebleven aan een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.
De belastingdruk was in 2016 nog wel lager. Toen waren huishoudens hier gemiddeld 37,7 procent van hun inkomen aan kwijt. Daarna steeg de druk door een hogere inkomstenbelasting.
Huishoudens in Nederland betalen belasting over hun bruto-inkomen. De belasting bestaat uit de inkomstenbelasting en de premies voor de volksverzekeringen AOW, Anw en Wlz (voorheen AWBZ).
Daarnaast drukken premies voor werknemersverzekeringen, pensioenpremies en premies voor zorg- en ziektekostenverzekeringen op het bruto-inkomen.
Naarmate het inkomen stijgt, nemen de belasting- en premiedruk in de regel toe. Toch is bij de 10 procent met de laagste inkomens de belastingdruk groter dan bij de 10 procent daarboven, aldus het CBS. Dat komt doordat in die groep veel studenten en zelfstandigen met een zeer laag inkomen zitten, bij wie vaste premies voor bijvoorbeeld de basiszorgverzekering een relatief grote hap uit de inkomsten nemen. Voor de 10 procent met de hoogste inkomens is de gemiddelde belastingdruk 44 procent.
Bij huishoudens waar het grootste deel van het inkomen wordt verdiend als werknemer, was de druk van belastingen en premies hoger dan bij zelfstandigen. Bij die laatste groep worden namelijk niet automatisch premies voor werknemersverzekeringen ingehouden.
Het gemiddelde huishoudensinkomen was bruto gemiddeld 68,5 duizend euro.