Buitenland

Alchanov nieuwe president Tsjetsjenië

De huidige minister van Binnenlandse Zaken van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, Aloe Alchanov, is zondag verkozen tot de nieuwe Tsjetsjeense president.

Van onze correspondent
30 August 2004 08:50Gewijzigd op 14 November 2020 01:34

Na het tellen van 84 procent van de stemmen blijkt dat 74 procent van de bevolking gestemd heeft op Alchanov. De definitieve uitslag wordt pas over drie dagen verwacht.

Volgens de Tsjetsjeense kiescommissie heeft 72,5 procent van de in totaal ruim 500.000 kiesgerechtigden gestemd. Al bij een opkomstpercentage van 30 procent worden de verkiezingen als geldig beschouwd.

Onder waarnemers en journalisten heerst twijfel over het hoge opkomstpercentage. Zo meldde een verslaggever van het onafhankelijke Russische televisiestation Ren TV zondag dat de straten van de hoofdstad Grozny er verlaten bij lagen. En enkele buitenlandse journalisten troffen meerdere malen vrijwel lege kieslokalen aan.

Er deden in totaal zeven kandidaten aan de presidentsverkiezingen mee. Maar alleen de pro-Russische politieman Alchanov werd op grote schaal door het Kremlin financieel en publicitair gesteund.

Bovendien was de enige andere kandidaat met financiële middelen, Malik Saïdoellajev, eerder op dubieuze wijze van de kieslijst gehaald. Alleen een lage kiezersopkomst tijdens de verkiezingen zelf kon een overwinning van Alchanov nog voorkomen.

De autoriteiten hadden er daarom alles aan gedaan om een hoge opkomst te garanderen. Ze waren vooral bang voor aanslagen door rebellen, waardoor kiezers hun huis niet zouden durven uitkomen. Nog zo’n acht dagen geleden vielen er tientallen doden en honderden gewonden tijdens een dergelijke aanslag in de hoofdstad Grozny.

Ook de terroristische aanslagen op de twee Toepolevs vorige week, waarbij alle 89 inzittenden om het leven kwamen, worden toegeschreven aan Tsjetsjeense rebellen. Er was daarom zondag in Tsjetsjenië een enorme politiemacht van 15.000 man op de been. Deze was met name geconcentreerd rondom de stembureau’s en werd ondersteund door het Russische leger.

Maar deze overdaad aan machtsvertoon kon toch niet voorkomen dat een rebel nabij een stembureau in de Tsjetsjeense hoofdstad explosieven tot ontploffing bracht. Daarbij raakte een voorbijganger gewond en kwam de dader zelf om het leven, meldde het onafhankelijke radiostation Echo Moskvy.

Verder verliepen de presidentsverkiezingen volgens waarnemers relatief rustig. Wel vonden er volgens persbureau Interfax de avond ervoor een aantal incidenten plaats tussen rebellen en politie, waarbij aan beide kanten doden en gewonden vielen. De politie nam daarbij grote hoeveelheden explosieven in beslag.

Op de beide Russische staatszenders was niets te zien van deze ongeregeldheden. Zij presenteerden de verkiezingen als een grote feestdag die aanleiding gaf tot vrolijke danspartijen en feestjes in de deelrepubliek. Geïnterviewde Tsjetsjenen waren zonder uitzondering blij met de verkiezingen en waren ervan overtuigd dat Alchanov hun een betere toekomst zou geven.

Alchanov volgt Achmad Kadyrov op, die in mei dit jaar bij een aanslag in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny om het leven kwam. Aanvankelijk wilde zijn 27-jarige zoon Ramzan hem als president opvolgen, maar deze is volgens de grondwet te jong voor deze post.

Het Kremlin heeft er de afgelopen weken alles aan gedaan om de steun van zoon Kadyrov te werven voor kandidaat Alchanov, zowel om propagandistische redenen als vanwege zijn machtige privé-leger dat in geval van onenigheid wel eens zou kunnen overlopen naar de rebellenzijde.

Het feit dat Ramzan Kadyrov tijdens de verkiezingen zondag samen met Alchanov en interim-president Sergej Abramov zijn stem uitbracht -zoals op RenTV te zien was- toont aan dat het Kremlin hierin vooralsnog is geslaagd.

Alchanov heeft beloofd de politiek van vader Kadyrov voort te zullen zetten. Kern van deze politiek is dat Tsjetsjenië zo veel mogelijk door de Tsjetsjenen zelf geregeerd moet worden, maar dat daarbij absoluut geen plaats is voor ultranationalisten en islamitische fundamentalisten die de basis vormen van de rebellenbeweging.

Hij herhaalde dit standpunt tijdens zijn eerste interview na de verkiezingen met het staatspersbureau Itar-Tass afgelopen nacht: „Het fundamentalisme heeft geen toekomst in Tsjetsjenië.” Ook wees hij in het interview mogelijke onderhandelingen met rebellenleider en voormalig Tsjetsjeense president Aslan Maschadov resoluut van de hand. Dit is opvallend, aangezien hij voor de verkiezingen meerdere malen had gesuggereerd wel open te staan voor onderhandelingen met de rebellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer