Mogelijk bestandsschending in Darfur
Waarnemers van de Afrikaanse Unie (AU) die toezien op de naleving van een bestand tussen Sudanese rebellen en de regering in Darfur zijn zondag een onderzoek begonnen naar beweringen dat Sudanese gevechtsvliegtuigen en helikopters afgelopen donderdag een dorp in de crisisregio hebben bestookt.
De zwartgeblakerde aarde, de verkoolde bomen en de lege hutten van stro en leem zouden erop kunnen duiden dat de anderhalf jaar oude oorlog in Darfur ondanks de in april gesloten wapenstilstand en een ultimatum van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voortduurt.
Het dorp Um Hashab is een ruïne en geheel verlaten na de vermoedelijke aanval op een van de twee rebellenbewegingen die in Darfur actief zijn, het Sudanese Bevrijdingsleger (SLA). Een van de voormalige dorpsbewoners, Adam Salim Abu Bakir, zegt dat iedereen is gevlucht. „Er is niemand meer, zelfs geen jongeren. Alles wat we bezaten, wat we aten en dronken, is verbrand. Maar er zijn geen doden. Nu leven we onder de verschroeiende zon. We hebben niets meer.” Abu Bakir vluchtte naar het nabijgelegen Zam Zam-kamp, ongeveer 20 kilometer van Al-Fasher, de hoofdstad van Noord-Darfur.
Vertegenwoordigers van de rebellen bij het vredesberaad in Nigeria beëindigden zondagavond een 24 uur durende boycot, die een protest was tegen de voortdurende aanvallen van het regeringsleger en Arabische milities, de Janjaweed, op burgerdoelen in de regio.
Een vertegenwoordiger van de Sudanese regering in Abuja ontkende de beschuldigingen. „Als er schendingen zijn geweest, moeten die bekend worden gemaakt door de bestandscommissie”, aldus Najib Abdulwahab.
Een SLA-officier zei dat regeringstroepen afgelopen maandag patrouillerende rebellen bij Um Hashab hadden aangevallen, maar zich hadden moeten terugtrekken naar Al-Fasher. Daarna had de regering versterkingen gestuurd, die donderdag een hinderlaag hadden gelegd voor een SLA-patrouille. Vervolgens waren er helikopters en een vliegtuig gekomen, die ongeveer zes bommen op het dorp hadden gegooid.
Volgens de rebellen is de aanval op Um Hashab maar een van de vele bestandsschendingen van het leger en de milities. Er zouden de afgelopen tijd wel drie dorpen zijn aangevallen en vele tientallen doden zijn gevallen.
De VN-Veiligheidsraad heeft Sudan tot vandaag de tijd gegeven om de milities te ontwapenen en het geweld te beëindigen. Als daaraan niet wordt voldaan, zou de Veiligheidsraad over kunnen gaan tot het opleggen van sancties aan Khartoem. Een VN-commissie concludeerde zaterdag na een bezoek van drie dagen aan Darfur dat Khartoem de toegankelijkheid en de veiligheid van de regio heeft verbeterd.
Plaatsvervangend humanitair coördinator Erick de Mul riep echter op tot verdere maatregelen om het vertrouwen van de burgerbevolking in de Sudanese politie te herstellen en haar de mensenrechten te doen respecteren. De verwachting is dat de Veiligheidsraad donderdag een besluit neemt over wat er met Sudan moet gebeuren.
De VN schatten dat in achttien maanden van geweld in Darfur vermoedelijk 30.000 mensen, voornamelijk burgers, om het leven zijn gekomen.