Binnenland

Inspectie: Veel fouten in zaak rond Lili en Howick

Bij de voorgenomen uitzetting van de Armeense kinderen Lili en Howick ging van alles mis. Afspraken tussen betrokken organisaties werden niet nagekomen, er was sprake van onderling wantrouwen en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) liet na regie te nemen.

Redactie binnenland
6 November 2019 10:29Gewijzigd op 16 November 2020 17:26
Bij de voorgenomen uitzetting van de Armeense kinderen Lili en Howick zijn veel fouten gemaakt. Hier bieden twee vrouwen een petitie aan voor verruiming van het kinderpardon, om herhaling van Lili-en-Howicktaferelen te voorkomen. beeld ANP, Bart Maat
Bij de voorgenomen uitzetting van de Armeense kinderen Lili en Howick zijn veel fouten gemaakt. Hier bieden twee vrouwen een petitie aan voor verruiming van het kinderpardon, om herhaling van Lili-en-Howicktaferelen te voorkomen. beeld ANP, Bart Maat

Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid, die onderzoek deed naar de uitzetting, die uiteindelijk niet doorging.

Lili en Howick onttrokken zich de nacht voordat ze naar Armenië zouden worden uitgezet aan het toezicht van voogdijinstelling Nidos. Uit veiligheidsoverwegingen besloot toenmalig staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) de twee alsnog een verblijfsvergunning toe te kennen. Niet veel later doken de kinderen weer op.

De inspectie heeft veel kritiek op Nidos. Zo blijft onduidelijk hoe de twee de benen konden nemen. Er was afgesproken dat de kinderen de dagen voor hun vertrek in een ‘safe house’ zouden zitten van Nidos, en niet bij hun grootouders. Van dat laatste adres waren ze namelijk al eens eerder verdwenen.

De voogdijinstelling moet afspraken beter naleven en zich tot haar eigen taken beperken, vindt het kabinet. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Migratie) gaat Nidos daar „nadrukkelijk” aan houden, zegt ze in reactie op het rapport.

Leiding nemen

Ook de DT&V heeft fouten gemaakt, vindt de inspectie. De dienst had namelijk meer de leiding moeten nemen. Eerder in het proces was besloten de kinderen niet voor hun uitzetting vast te zetten, omdat dat schadelijk was. Maar de dienst ging de fout in door af te spreken dat Nidos de kinderen dag en nacht in de gaten zou houden. Nidos heeft die bevoegdheid namelijk niet en kan, op het moment dat de kinderen de benen willen nemen, niets anders dan „praten om ze te overtuigen te blijven.”

Nidos laat weten het te „betreuren” dat de samenwerking tussen de voogdijinstelling en de DT&V niet goed is verlopen in de zaak van de Armeense kinderen. Nidos zegt ook zich te kunnen vinden in de aanbeveling van de inspectie om met de verschillende partijen in overleg te gaan over de afspraken en kaders die gelden bij een vertrekproces. Met de twee kinderen gaat het overigens „redelijk goed”, stelt Nidos.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer