Buitenland

Opstandige sjiieten verlaten moskee en leggen wapens af

Iraks geestelijk sjiitisch leider Ali al–Sistani heeft vrijdagochtend de sleutels gekregen van de Imam Ali–moskee in Najaf. Enkele uren eerder had de opstandige radicale sjiitische Muqtada al–Sadr zijn vele strijders in de moskee opgedragen de wapens neer te leggen. Veel rebellen hebben de moskee verlaten en hun wapens ingeleverd.

ANP/RTR/AFP
27 August 2004 12:40Gewijzigd op 14 November 2020 01:34

Donderdagavond was de Iraakse regering akkoord gegaan met een vredesplan dat al–Sistani met al–Sadr had afgesproken. Het akkoord moet een einde maken aan het geweld in de verzetshaard Najaf waar Amerikaanse soldaten al ruim drie weken strijd leveren met al–Sadr–milities. Die hebben zich al die tijd in groten getale verschanst in de Imam Ali–Moskee. Al–Sadr en zijn strijders krijgen een vrijgeleide.

In de uren na de oproep bleef het rustig in Najaf. Duizenden Iraakse sjiieten begeleiden hun radicale geloofsgenoten uit de moskee. De sjiieten zien het bereikte akkoord als een overwinning op de Amerikanen. Een deel van de al–Sadr–strijders, heeft vrijdagochtend buiten de moskee de wapens ingeleverd en gewone kleren aangetrokken. Sommigen laadden zware wapens in houten karren. Andere strijders lopen nog rond met machinegeweren en raketwerpers. Dat meldden ooggetuigen.

Een journalist ter plekke berichtte dat enkele strijders zware wapens in en rond de Oude Stad verstoppen. Er zouden vier lijken uit de moskee zijn gedragen. Ooggetuigen meldden ook dat enkele Amerikaanse legervoertuigen uit het centrum van de stad zijn vertrokken. Sommige strijders toonden zich nog steeds fanatiek en dreigden Amerikaanse soldaten te doden.

Sjiitische Irakezen vormen een meerderheid in Irak en grootayatollah al–Sistani is hun geestelijk leider. Het sjiitische leiderschap zou zich bijzonder hebben gestoord aan het optreden van de jonge, opstandige al–Sadr in Najaf. Al–Sistani toog donderdag naar Najaf om er zijn gezag te herstellen. Volgens waarnemers kon al–Sadr niet anders dan bakzeil halen, omdat hij in een uitzichtloze situatie was beland.

Al–Sistani heeft met al–Sadr afgesproken dat in Najaf en Kufa alleen Iraakse agenten of militairen wapens mogen dragen en de orde handhaven. De Amerikanen moeten zich terugtrekken uit Najaf en mensen die schade hebben geleden door de beschietingen moeten daarvoor compensatie krijgen. Volgens de nieuwszender CNN zijn beiden het er ook over eens dat al–Sadr mag meedoen aan verkiezingen in Irak.

De bemiddelingspoging van al–Sistani werd overschaduwd door enkele bloedige aanslagen. In Najaf stierven zeker tien aanhangers van de grootayatollah, nadat onbekenden het vuur hadden geopend op agenten die de menigte in bedwang probeerden te houden. Eerder donderdag kostte geweld in het naburige Kufa ruim zeventig personen het leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer