Dijkverschuiving in Wilnis herdacht
Burgemeester M. Burgman van de gemeente De Ronde Venen heeft donderdag een paneel onthuld dat herinnert aan de dijkverschuiving die het dorp Wilnis precies een jaar geleden trof.
Ze deed dat in het bijzijn van enkele tientallen belangstellenden, onder wie veel buurtbewoners. Het paneel toont wat er in de nacht van 25 op 26 augustus 2003 precies is gebeurd, en staat op de inmiddels vernieuwde dijk.
In de bewuste nacht werd Wilnis opgeschrikt toen 60 meter veendijk langs de Ringvaart onverwacht het achterland in schoof. Het water stroomde de woonwijken in en enkele honderden inwoners moesten hun huizen uit. De meeste geëvacueerden konden nog dezelfde avond door de achtergebleven modder terug naar hun woningen. Voor de bewoners van acht woonboten en vier huizen moest voor langere tijd vervangende woonruimte geregeld worden.
Om de wateroverlast te stoppen werd de Ringvaart afgedamd, totdat de dijk was hersteld. Hierdoor zakte het grondwaterpeil, wat grondverzakkingen en schade aan funderingen veroorzaakte.
De afhandeling van de schadeclaims blijkt een zaak van lange adem. Van de ruim 600 ingediende claims op basis van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen, zijn een jaar later pas zeventig toegewezen met een totaalbedrag van 340.000 euro, aldus een woordvoerder van De Ronde Venen. Het gaat om claims van gedupeerden die niet door de gewone verzekeringsmaatschappijen worden gehonoreerd. Probleem bij de toewijzing is volgens de gemeentewoordvoerder de vaststelling van het precieze schadebedrag.
Het door particulieren en bedrijven met 475.000 euro gevulde rampenfonds heeft volgens een woordvoerster 56.000 euro aan tegemoetkomingen uitgekeerd. Het fonds is bestemd voor inwoners met schade die niet door verzekeringsmaatschappijen, noch door de schadewet wordt vergoed. Het gaat veelal om schade aan tuinen en auto’s. Inmiddels hebben 38 personen die voor meer dan 2000 euro schade leden, een voorschot gehad van 25 procent.