Bot: Geen steun voor zelfstandig Papoea
Nederland steunt geen enkele aanspraak van Papoea’s op onafhankelijkheid. Als Indonesië werk maakt van de beloofde speciale autonomie voor de provincie, is het wat minister Bot van Buitenlandse Zaken betreft niet nodig om de inlijving van Papoea (vroeger Nieuw-Guinea) door Indonesië opnieuw ter discussie te stellen.
Dat heeft de bewindsman donderdag in Jakarta tegen zijn Indonesische collega Wirajuda gezegd. Bot was vanaf woensdag tot en met vrijdag in Indonesië.
Van de beloofde speciale autonomie voor de Papoea’s is tot op heden weinig terechtgekomen. Wirajuda legde uit dat die autonomie niet van de ene op de andere dag kan worden ingevoerd, maar dat het een geleidelijk proces is. Minister Bot was tevreden met die verklaring.
Wat de bewindsman betreft, had er ook nooit een historische studie naar de inlijving van Papoea in 1969 hoeven komen. Bots voorganger, De Hoop Scheffer, had onderzoeker P. J. Drooglever gevraagd die studie te schrijven om nu eens duidelijkheid te geven over de vraag of Indonesië zich de provincie rechtmatig heeft toegeëigend of niet. Bot ziet er de noodzaak niet van in. „Er is geen steen die niet al is omgekeerd.”
Hoewel Bot zich niet druk maakt om de Papoea’s, stelde hij wel de doodstraf in Indonesië aan de orde. De minister hoopt dat Indonesië het moratorium op de doodstraf herstelt. Begin augustus voltrok een vuurpeloton in Medan (Sumatra) het doodvonnis aan een Indiase drugssmokkelaar. Nederland liet als EU-voorzitter zijn afkeuring daarover blijken. De doodstraf was sinds 2001 niet in Indonesië toegepast.
Bot bepleitte ook clementie voor een Nederlander van Chinese komaf, die vorig jaar in Indonesië ter dood is veroordeeld voor xtc-handel.
Verder besprak de minister met Wirajuda de zaak-Thoenes, de Nederlandse journalist die in september 1999 in de Oost-Timorese hoofdstad Dili werd vermoord. De vervolging van de daders, afkomstig uit het Indonesische leger, vordert moeizaam. De Nederlandse minister heeft op dit punt geen helderheid gekregen.