Tussenpaus voor gemeente Den Haag in beeld
Een dag na het vertrek van de burgemeester van Den Haag is er iemand in beeld om tijdelijk burgemeester van de hofstad te worden. De fractievoorzitters uit de Haagse gemeenteraad willen snel met hem of haar kennismaken.
Als dat gesprek goed verloopt, kan de naam naar buiten worden gebracht, laat de provincie Zuid-Holland weten.
De commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, overlegde maandag met de Haagse fractievoorzitters.
Het is niet bekend wanneer de waarnemer zou moeten aantreden. De waarnemer kan tot in de loop van volgend jaar blijven zitten. In die tijd moet de Haagse politiek in rustiger vaarwater komen. Komend voorjaar moeten de provincie, de Haagse fractievoorzitters en de minister van Binnenlandse Zaken beslissen wanneer de zoektocht naar een definitieve burgemeester wordt geopend.
Burgemeester Pauline Krikke stapte zondag op. Ze lag onder vuur na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de aanpak van vreugdevuren op het strand bij Den Haag. Haar taken worden voorlopig waargenomen door VVD-wethouder en tweede loco-burgemeester Boudewijn Revis.
De Haagse gemeenteraad praat donderdag niet over het rapport van de OVV over de aanpak van vreugdevuren. Het debat is maandag geschrapt na het vertrek van burgemeester Pauline Krikke. Zij had hierover aan de raad verantwoording moeten afleggen.
Een raadscommissie praat volgende week woensdag over de conclusies van de OVV en over de plannen voor de toekomst. De dag erna, op donderdag 17 oktober, zou het onderwerp in de gehele raad aan de orde komen.
Nalatig
De OVV concludeerde dat Den Haag jarenlang nalatig is geweest bij het controleren van de traditionele vreugdevuren op de stranden van Duindorp en Scheveningen. De stapels brandhout werden veel hoger dan afgesproken. Krikke en haar voorgangers, als burgemeesters verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, grepen niet of nauwelijks in. Bij de laatste jaarwisseling ging het daardoor mis. Een vonkenregen trok over Scheveningen en richtte daar veel schade aan.
Als reactie op het rapport besloot Krikke dat de bouwers voortaan vergunningen moeten aanvragen voor hun vreugdevuren.