Darfur-rebellen liggen dwars bij overleg
Leiders van rebellen in de Sudanese regio Darfur hebben de agenda voor vredesoverleg met de regering verworpen. De agenda was voorgesteld door de Afrikaanse Unie tijdens besprekingen in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.
De rebellenleiders verklaarden dinsdagavond in Abuja dat zij het niet eens zijn met het agendapunt over de inkwartiering van hun strijders. De rebellen toonden zich wel bereid vandaag over de kwestie verder te praten.
Het maandag begonnen vredesoverleg in Abuja moet een einde maken aan een slepende strijd in Darfur, waarbij de Arabische Janjaweed-milities dood en verderf zaaien om de inheemse stammen te verdrijven.
De milities hebben steun van de regeringstroepen, vooral de luchtmacht, gekregen. Anderhalf jaar geleden organiseerden plaatselijke strijdgroepen het verzet tegen de Janjaweed.
Dat verzet bestaat inmiddels uit twee bewegingen, de SLM en de JEM. Zij praten onder auspiciën van de Afrikaanse Unie sinds maandag in Abuja met gezanten van de Sudanese regering.
Bij eerdere besprekingen in juli in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba liepen de rebellen boos weg, omdat de regering geen werk zou maken van de ontwapening van de Arabische milities.
De wreedheden van de Janjaweed hebben volgens voorzichtige schattingen in de afgelopen achttien maanden alleen al geleid tot de dood van zeker 30.000 mensen. Zeker 1,2 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen en 2 miljoen mensen worden in de regio met de hongerdood bedreigd.
Het Internationale Rode Kruis opende dinsdag een grootschalige luchtbrug voor hulp aan de bevolking van Darfur, waar duizenden mensen dringend voedsel en medicijnen nodig hebben. Het wordt de grootste operatie van het Rode Kruis sinds de oorlog in Irak. Voor 5 september wil het Rode Kruis zes vluchten uitvoeren naar Khartoem.