Zoeken naar het beste medicijn tegen saaiheid
„Als jij een keer je les niet voorbereidt, merken de kinderen daar niets van, maar zelf merk je het wel. Ben je steeds bezig met de bronnen? Dat is het beste medicijn tegen saaiheid.”
Dat hield drs. L. N. Rottier, algemeen directeur van de christelijke hogeschool de Driestar zijn studenten dinsdag voor bij de opening van het cursusjaar.„Wie ben jij? Wat wil je worden? Wat is het doel van je leven?” Deze retorische vragen stelde Rottier in zijn toespraak, die als thema had: ”Regenbak of levende bron?” De directeur merkte op dat het hebben van een waterbak in de bijbelse tijd een luxe was. Dat maakte iemand minder afhankelijk van de natuur. „Een andere manier om aan water te komen, is putten uit een bron.”
Een bron heeft veel voordelen boven een regenbak. „Het water in een regenbak gaat stinken; in een bron is het altijd helder en fris. Dat wordt ook wel levend water genoemd. Het water in een bron stroomt altijd. Er is altijd overvloed.”
Wij moeten blijven proberen een levende bron te zijn, stelde Rottier. „Kom je op onze hogeschool om in zo’n kort mogelijke tijd zo veel mogelijk studiepunten te verzamelen, met zo weinig mogelijk moeite, of kom je om te ontvangen en dit later uit te delen?”
De vraag of iemand een regenbak is of een levende bron, is niet alleen op school van belang, merkte Rottier op. „Ten diepste gaat de vraag natuurlijk over onze relatie tot God. Is het in de godsdienst te doen om mijn gevoel, of is je vraag: Heere, wat wilt U dat ik doen zal? Hoe wilt U mijn gaven inzetten? De bijbelse beelden over water steken ten diepste af naar het hart van jou. We hebben vernieuwing, bekering, nodig. In onze blindheid zoeken we lessing voor onze dorst buiten God, zoals een alcoholist doet. Maar als ik buiten God blijf zoeken, vind ik het nooit. Dan missen we de verbinding met de levende Bron.”
Onze regenbakken zijn gebroken bakken die geen water bevatten, zei Rottier. „Uiteindelijk loopt dat op de dood uit. Maar er is ook een andere mogelijkheid. Wie in Mij gelooft, zal leven en stromen van levend water zullen uit zijn buik vloeien. Onze dorre, dode zondigheid kan alleen vernieuwd worden door de Heere Jezus. Een ieder die daarvan drinkt, zal nimmermeer dorsten.”
Een leerkracht staat volgens de algemeen directeur altijd weer voor de vraag: Schep ik het gemakkelijk op uit de regenbak of diep ik het op uit de bron? „Putten kan een zwaar werk zijn. Het water moet soms van diep komen. Uit de bak scheppen, is gemakkelijker.”
De Goudse christelijke hogeschool bestaat dit jaar zestig jaar. Al die jaren worden de studenten gewezen op de Parel van grote waarde, waarover bestuurslid ds. G. Clements sprak in zijn meditatie naar aanleiding van Matthéüs 13:45-46. „Het gaat in leven en sterven om die ene Parel. Er is maar één Middelaar Gods en der mensen, de mens Christus Jezus. Als je alles verkoopt wat je hebt, dan kost je dat je hoogmoedige ik. Je moet van jezelf af. Dan moet ik een arme bedelaar zijn aan Zijn genadetroon. We moeten alles schade en drek achten om die ene Parel. Het moet komen in je leven tot een zalige koophandel”, zo haalde ds. Clements een spreuk van Luther aan.
Het nieuwe cursusjaar van de Driestar telt 281 aanmeldingen. „Dat is behoorlijk hoog”, stelt Rottier. „Er zit iets groei in het totale studentenaantal. We merken op school altijd als het economisch minder gaat. Dan neemt het studentenaantal toe.”