Buitenland

Lage opkomst bij verkiezingen Afghanistan

Bij de presidentsverkiezingen in Afghanistan zijn ondanks massale dreigingen van de Taliban zware aanslagen uitgebleven. Niettemin vielen er volgens verklaringen van ambtenaren in verschillende provincies minstens drie doden, terwijl nog eens 44 mensen gewond raakten. Verkiezingswaarnemers meldden zaterdag problemen met kieslijsten en de meeste provincies rapporteerden een lage opkomst. De intimidatietactieken van de islamistisch-militante Taliban hebben mogelijk gewerkt, denken zij.

ANP/RTR/AFP
28 September 2019 04:57Gewijzigd op 16 November 2020 17:05
Een Afghaanse man levert zijn stembiljet in in Jalalabad, Afghanistan. beeld EPA
Een Afghaanse man levert zijn stembiljet in in Jalalabad, Afghanistan. beeld EPA

De slachtoffers vielen onder meer door een bomexplosie in een stemlokaal in de oostelijke provincie Nangarhar. Daarbij viel één dode. In de noordelijke stad Kunduz viel een dode toen een raket vlakbij een stemlokaal insloeg. In Kandahar in het zuiden ontplofte een bom in een moskee die als stembureau dienst deed. Politie en leger hebben in deze stad sinds vrijdagavond meer dan dertig keer explosieven gevonden en onschadelijk gemaakt volgens de autoriteiten.

Meer dan 9,6 miljoen mensen in Afghanistan konden deze zaterdag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Een deel van de hoofdstad Kabul was op slot uit angst voor aanslagen. De Taliban hebben met zelfmoordaanslagen en raketaanvallen gedreigd. Uit voorzorg waren er 100.000 militairen en agenten op de been.

Vanwege de slechte veiligheidssituatie, teleurstelling over de regering en het gebrek aan vertrouwen in verkiezingen voorspelden Afghaanse experts dat slechts 1,5 miljoen mensen zouden stemmen. Een verslaggever van het lokale tv-kanaal ToloNews meldde dat volgens voorlopige statistieken van de Independent Electoral Commission (IEC) minder dan 2 miljoen mensen hadden gestemd. Officiële cijfers zijn er nog niet.

De huidige president Ashraf Ghani hoopt op een tweede termijn van vijf jaar. Zijn grootste uitdager is Abdullah Abdullah. Achttien andere kandidaten doen ook mee, maar de verwachting is dat zij geen kans maken.

Voorlopige resultaten worden op 19 oktober verwacht. Als geen enkele kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen in de eerste stemronde haalt, moeten de twee best geplaatste kandidaten het tegen elkaar opnemen. Dit zal waarschijnlijk eind november plaatsvinden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer