Binnenland

Remkes: geen trucs meer, uitstoot moet omlaag

Om de te hoge uitstoot van stikstof te verminderen zijn maatregelen nodig die „zoden aan de dijk zetten”. „De tijd van juridische trucs en listen is voorbij”, zegt voorzitter Johan Remkes van het Adviescollege Stikstofproblematiek. „De natuur moet herstellen en de uitstoot van stikstof moet omlaag.”

ANP
25 September 2019 17:53Gewijzigd op 16 November 2020 17:04

Remkes presenteerde woensdag een eerste advies met voorstellen voor maatregelen op korte termijn. Een van de aanbevelingen is verlaging van de maximumsnelheid op veel plekken. „Dat scheelt in een klein land als Nederland echt maar heel weinig reistijd”, zei Remkes.

De oud-minister van de VVD schetste hoe de Nederlandse natuur door de hoge economische ambities in het gedrang is gekomen. Andere keuzes zijn nodig om te voorkomen dat het land vastloopt, zei hij. „Soms zijn scherpe keuzes nodig om ervoor te zorgen dat natuur en vooruitgang hand in hand gaan.”

Hij roept dan ook politieke partijen op hun geschillen aan de kant te zetten om tot oplossingen te komen. „Men moet over de eigen schaduw heenstappen, gelet op de problematiek die er nu ligt”, aldus de VVD-coryfee. Maar, voegt hij toe, „niet alle maatregelen hoeven structureel te zijn”.

De commissie verwacht in mei 2020 met een uitgebreider advies te komen. Daarin moeten ook sectoren als de luchtvaart en scheepvaart aan de orde komen. Maar Remkes wil op de lange termijn ook kijken naar hoe het Plan Aanpak Stikstof (PAS), waar de Raad van State eerder dit jaar een streep door zette, tot stand is gekomen. Hij wil „lessen trekken” uit dat proces.

In mei oordeelde de Raad van State dat het PAS veel te vrijblijvend was en bepaalde natuurgebieden niet genoeg in bescherming nam. Remkes wil onderzoeken hoe het kon dat het PAS toch zo lang in stand werd gehouden. „Ik wist natuurlijk wel dat er in vrij brede kring twijfels bestonden over de houdbaarheid van dit systeem.”

Volgend jaar wil Remkes ook werk maken van een nieuw systeem waarmee vergunningen verleend kunnen worden voor projecten die stikstof uitstoten. „Er is ons door het kabinet gevraagd een houdbare systematische aanpak van het probleem te ontwikkelen”, aldus de VVD’er.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer