Onderzoek naar financiën LPF
De crisis binnen de LPF is compleet. Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam is een onderzoek begonnen naar mogelijke onregelmatigheden in de financiële administratie van de LPF. Intussen wil de Tweede–Kamerfractie niet meer spreken met het hoofdbestuur en lijkt er sprake van een scheuring.
Vorige week trad een deel van het hoofdbestuur al af, nadat de rechtbank geen faillissement wilde verlenen aan de partij. Oud–voorzitter Fabius stapte dit weekeinde vervolgens naar justitie en overhandigde documenten uit de financiële administratie.
Persofficier van justitie B. den Hartigh zei dat het gaat om stukken die een oud–bestuurslid afgelopen weekeinde op eigen initiatief aan de politie heeft overhandigd. „Deze man overhandigde documenten uit de administratie, omdat er sprake zou zijn van malversaties", aldus de persofficier.
Fabius bevestigde alleen dat hij bezoek heeft gehad van de recherche en dat hij een kleine stapel documenten heeft overhandigd. Justitie doet een voorbereidend onderzoek en beslist dan of er strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld. De zaak is aan het Rotterdamse parket toegewezen, omdat het hoofdkantoor van de LPF in Rotterdam is gevestigd.
Volgens Den Hartigh was van een inval geen sprake. Daarmee verwees hij naar berichten eerder op de dag in De Telegraaf dat de FIOD–ECD bij een inval de gehele administratie van de LPF zou hebben meegenomen.
Hoewel de opsporingsdienst van de fiscus dat bericht direct ontkende, was een rel binnen de LPF geboren. Kamerlid Nawijn bevestigde aanvankelijk het verhaal van de inval. Hij zei de voortdurende negatieve publiciteit, die volgens hem „absoluut schadelijk" is voor de reputatie van de partij, zat te zijn. Hij riep zijn fractiegenoten bijeen voor crisisberaad.
Intussen snelde de netbenoemde voorzitter Belder zich naar de fractieburelen in Den Haag. Daar lag volgens hem de administratie, waarmee hij wilde aantonen dat de FIOD geen documenten had meegenomen en dat van een inval geen sprake was.
Nog voor Belder in Den Haag was aangekomen, had Nawijn namens de voltallige fractie echter laten weten te breken met het hoofdbestuur. De fractie van de noodlijdende partij rekende erop dat de leden zich achter de Kamerleden scharen. Fractieleider Herben liet zich niet zien en sprak in een schriftelijke verklaring slechts over de wens bestuursperikelen achter zich telaten.
Wat toen ontstond, leek voor de toegesnelde pers een soap. Belder probeerde tevergeefs toegang te krijgen tot de kantoren van de LPF–fractie in Den Haag. Na een half uur wachten in de hal van het gebouw kreeg hij van een fractiemedewerkster telefonisch te horen dat „iedereen door de achterdeur was verdwenen". Opnieuw een deceptie voor Belder, die vertelde dat hij ’s ochtends al had staan „huilen" om de LPF.
Nawijn bleek echter gewoon in zijn werkkamer te zijn. „Belder is voorlopig hier niet welkom", zei hij na de aftocht van de voorzitter. Deze vertrok naar Rotterdam en verklaarde daar voor de camera’s van Nova op zijn beurt weer bij de politie aangifte gedaan te hebben van „verduistering" van de administratie.
Hoe het verder moet met de partij, daarover beraden de partijen zich de komende tijd. Nawijn denkt aan een ledenraadpleging, want de fractie kan geen ledenvergadering uitschrijven. Belder heeft al eerder aangekondigd de vergadering van november te willen uitstellen om zaken op orde te brengen.
De LPF heeft een schuld van bijna 250.000 euro en die kan dit jaar oplopen tot 600.000 euro. Vastgoedmagnaat Maas is de grootste schuldeiser met een bedrag van 1,3 miljoen. Daarvan moet de LPF nog dit jaar 100.000 euro aflossen. Voorlopig houdt de partij de steun van de vastgoedmagnaat, die een bedrijf heeft aan de beurs.
Samen trekken zij ook op tegen De Telegraaf. Beide partijen eisen een rectificatie van het bericht van de inval door de FIOD. Ook willen zij elk 50.000 euro schadevergoeding.